Kalender:
19-4Interne rapid competitie ronde 15+16
20-4KNSB Ronde 9
22-4Interne maandag competitie ronde 31
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
ZSC 2 strijdend nipt ten onder

Gepost door Yuri Eijk op maandag 11 oktober 2010 om 21:28

Na de minimale winst in de eerste ronde stond het tweede nu aan de verkeerde kant van die score. Zeker geen schande tegen het sterkere Philidor Leiden en met een beetje meer geluk had er wel wat meer in gezeten.

Edwin liet op bord al snel een keurige remise noteren. In een Siciliaan had hij al snel het betere van het spel en zijn sterke tegenstander zag dan ook geen reden om Edwin’s remise-aanbod te weigeren. Mark kreeg met het zogenaamde Londen – systeem gortdroge kost voorgeschoteld. Een systeem dat theoretisch wit geen kans op voordeel belooft maar zwart weinig kans op actief spel geeft. Wit kreeg de mogelijkheid een stuk te offeren voor een sloot pionnen rondom Marks koning . Mark kon niet vertellen of het nu daadwerkelijk verloren was maar kon niet voorkomen dat wit afwikkelde naar een glad gewonnen positie.

Hein speelde met wit een mooie aanvalspartij. Met een serie breekzetten in het centrum (f4-f5 en e4-e5) werd de stelling geopend. Beide koningen kwamen wat op de tocht te staan maar Hein’s aanvalskansen moesten hoger ingeschat worden. Met een kleine combinatie werd een toren gewonnen waarna de partij gedecideerd door de jongste Middelhoven werd afgemaakt.

Helaas kwamen we weer op achterstand door ondergetekende. Ik koos met de Frans voor de verandering eens voor iets anders. Dit bleek niet zo’n gelukkige keuze omdat mijn tegenstander dit zelf als hoofdverdediging tegen 1.e4 op zijn repertoire heeft staan. Ik koos na een zet of 10 het verkeerde plan en heb daarna eigenlijk alleen maar achter de feiten aangelopen. Ik had veel tijd nodig en op een gegeven moment kon ik de dreigingen niet meer pareren en liet mijn tegenstander twee pionnen winnen en ook nog een veel betere stelling overhouden. Over en uit.

Huib zette zijn partij rustig op en nadat zijn tegenstander een kans op initiatief had gemist met een tijdelijk offer kon Huib bogen op een klein voordeel en het zag er goed uit. Huib moest echter berusten in remise en kon zodoende de stand niet gelijk trekken.

Robert leek zijn tegenstandster vanuit de opening weg te spelen. Later begreep ik dat het een voorbereidde variant was welke eigenlijk goed is voor wit maar dan moet de witspeler het wel heel nauwkeurig spelen. Het leek mij in ieder geval dat alleen Robert winstkansen had en het was dan ook jammer dat hij niet wist te winnen. Wel een goede partij van Robert en hij kan terugzien op een uitstekende seizoensstart.

Bleven de partijen van Evert en Joris nog over. Evert had aanvankelijk een moeilijke middag. Na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander kon hij het initiatief overnemen en weer spelen voor twee resultaten. Zijn tegenstander koos echter eieren voor zijn geld door voor een remise door eeuwig schaak te gaan. Evert kon dit niet meer ontwijken op straffe van verlies. 4-3 voor Philidor. Joris speelde op een moment na eigenlijk een prima partij. Zijn tegenstander brak een gouden regel door met de "drakenloper" op g7 voor …e5 te gaan. Daarna stond wit mijn inziens positioneel beter en Joris wist zijn tegenstander dan ook in de problemen te brengen. Op een gegeven moment stond wit huizenhoog gewonnen maar met een grafzet werden de bordjes volledig verhangen. We hadden mazzel dat de tegenstander niet per se wilde winnen en voor de zekere matchpunten koos door in de voor wit verloren slotstelling Joris een remise te gunnen.

Een positief punt uit de wedstrijd is dat geen van de negen spelers meer op nul punten staat. Dat speelt toch wat fijner en geeft vertrouwen voor de toekomst!

Persoonlijke uitslagen ronde 2 van seizoen 2010-2011, zaterdag 9 oktober 2010:

Philidor Leiden-ZSC-Saende 2
1.A. v.d. Berg2218-Edwin Woudt2066½-½
2.N. Kuijf2184-Mark Grondsma20641-0
3.H. van Vliet2078-Huib Middelhoven1985½-½
4.L. Braggaar2066-Robert Boes1899½-½
5.H. van Halderen2041-Hein Middelhoven19770-1
6.T. Roorda2039-Yuri Eijk19571-0
7.G. Bakker2004-Joris Moes1938½-½
8.A. Oudshoorn1974-Evert Blees2007½-½
20761987-

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten