Kalender:
19-4Interne rapid competitie ronde 15+16
20-4KNSB Ronde 9
22-4Interne maandag competitie ronde 31
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
Weer 4½-3½ nederlaag voor 2e!

Gepost door Yuri Eijk op zondag 12 december 2010 om 12:17

Zoals bij de uitslagen is te lezen heeft het 2e op voor de 3e keer op rij een minimale nederlaag geleden. Dit maal waren de krasse knarren van Caïssa 4 te sterk voor ons. Bij ZSC waren Remco en René met flinke voorsprong het oudst maar bij de tegenstander zouden ze de jongsten zijn geweest. Ervaring telt dus wel degelijk.

De aanloop naar de wedstrijd verliep alles behalve soepel. Onze teamleider Huib was met financiële represailles door medebewoners van zijn appartementencomplex onder druk gezet. Hij kon niet anders dan schoorvoetend in te stemmen om op zijn ingeplande schaakdag te helpen met het onderhoud van hun gemeenschappelijke tuin. Hein ondervond meer hinder van een kleine ingreep dan hem lief was en Evert had zijn ‘snipperdag’ reeds ingevuld met andere bezigheden. Daar kwam ook nog eens bij dat rising star Robert moest worden afgestaan aan het eerste.

Vier spelers afwezig en dus drie invallers nodig. Ondanks dat er in het 3e en 4e op de avond voor onze wedstrijd reeds allerlei verschuivingen en gegoochel in de opstellingen hadden plaatsgevonden wist Huib toch drie invallers te regelen. Machiel, Jesper en Remco werden bereid gevonden om naar het Roelof Hartplein af te reizen om onze eer te verdedigen. Remco vergeet je niet je reiskosten te declareren? Invallers nogmaals bedankt dat jullie twee dagen achtereen hebben willen spelen!

Neem je Jesper als invaller dan moet je er wel degelijk rekening mee houden dat je een camera op je snufferd krijgt gericht, of je nu wilt of niet! Het resultaat van de foto’s kan onderaan worden teruggevonden. Ik kan me overigens niet indenken dat de foto van de gebroeders Moes niet fier door moeders op de schoorsteenmantel is gezet. Leuk gedaan Jesper!

Dan de wedstrijd. We kwamen snel op een 1-0 achterstand door een onfortuinlijke Machiel. Na een prima opening overzag hij een tussenschaak waarna er een vol stuk in het doosje ging. Het was meteen helemaal uit. Joris kreeg in een vroeg stadium remise aangeboden in een voor hem iets mindere stelling en had eigenlijk geen reden om het te weigeren.

Toen ik keek bij Remco vond ik dat hij lastig stond. Zwaktes over de d-lijn, achtergebleven h-pion en zijn tegenstander de trotse bezitter het loperpaar. Niet veel later keek ik weer en zag de stukken in de beginstelling staan er. En wat bleek? Hij had ‘gewoon’ gewonnen. Ik snap echt niet hoe hij het voor elkaar krijgt. Dat geeft natuurlijk wel aan dat het nooit wat wordt met dat schaken van mij. Ikzelf heb daar overigens helemaal geen problemen mee, dat vinden jullie toch niet erg? De partij van Remco is overigens in de diagramsectie te vinden.

Helaas konden we niet lang van de voorsprong genieten. Marks stelling bleek niet houdbaar. In de opening had Mark een pionnetje meegesnoept wat eigenlijk nog wel kon. Maar toen de stelling ook nog eens geopend werd begon het er toch dreigend uit te zien. Mark zag geen kans om zijn stukken te laten samenwerken en moest in het middelspel de strijd staken.

Tussenstand 2½-1½ achter. René en ik stonden gelijk, Jesper en Edwin lastig. Het zag er niet goed uit. Inmiddels werden we gesteund door twee supporters en dat hadden we nodig ook. Alles werd uit de kast gehaald om ons te helpen. Zo liet een van de supporters zijn telefoon afgaan en gooide hier en daar wat stukken om met als doel de tegenstander uit de concentratie te halen. Het mocht niet baten. Eerlijk gezegd zijn we in geen van de resterende partijen in de buurt van een overwinning geweest. René’s stelling was vanuit de opening al erg vervlakt en is eigenlijk nooit uit balans geweest. Een zeer degelijke ietwat tamme partij. Ikzelf heb hier en daar wel kansjes gehad maar toen ik in een voordelige positie niet koos voor een afwikkeling met ongelijke lopers en allebei twee torens kwam ik eigenlijk steeds slechter te staan. Ik deed het niet omdat ik dacht dat remisemarge heel groot zou worden maar deze strategie resulteerde alleen maar in een domme verliespoging. Gelukkig kon ik met hangen en wurgen nog net remise maken. 3½-2½ achter.

Nu was het eigenlijk gespeeld omdat we op geen van de overgebleven borden reële winstkansen hadden. Jesper had problemen met de activiteit van zijn loper en daaruit resulterend een vrije a-pion van zijn tegenstander. Op wonderbaarlijk wijze wist Jesper dit om te turnen in een toreneindspel wat hij keurig remise hield. Edwin was na een mislukt openingsexperiment in de problemen geraakt en mocht in zijn handen knijpen dat hij een fraaie vesting kon bouwen met een kwaliteit en een pion minder, dit zal niet vaak voorgekomen zijn. Ook deze partij staat in de diagramsectie.

Huib had zich inmiddels bij de groep gevoegd en dirigeerde ons met wat gegrom bij café Wildschuld naar binnen. Een aantal van ons wilden liever in Zaandam eten maar daar stak onze knuffelbeer dus een stokje voor. René wist weer eens van alles te vertellen over het etablissement en het werd nog een gezellige avond…….

Die 4½-3½ nederlagen beginnen me overigens wel te irriteren. Deze laatste is wel terecht te noemen maar bij de vorige twee is er zeker kans op een beter resultaat geweest. Ik denk dan ook dat we te goed zijn voor degradatie en dat we in 2011 een aantal keer aan de goede kant van de score zullen staan. Afgesproken?

Edwin Woudt


Mark Grondsma en Edwin Woudt


Jesper de Boer


Joris Moes


Joris Moes


Machiel Moes en Joris Moes


Machiel Moes


Mark Grondsma


Remco van der Meer


René Hennipman


René Hennipman


Yuri Eijk



Persoonlijke uitslagen ronde 4 van seizoen 2010-2011, zaterdag 11 december 2010:

Caïssa (Amsterdam) 4-ZSC-Saende 2
1.J.F. ten Hacken2121-Edwin Woudt2065½-½
2.R. van Duijn2062-Mark Grondsma20541-0
3.J.M. Blanchard2082-René Hennipman2061½-½
4.R. Bodicker2031-Yuri Eijk2034½-½
5.A.W. Roemersma2077-Remco van der Meer19410-1
6.H. Wieringa2065-Jesper de Boer2020½-½
7.E.J. Straat1998-Joris Moes1907½-½
8.A. Sula2023-Machiel Moes17761-0
20571982-

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Huib Middelhoven op dinsdag 14 december 2010 om 22:21

Vermakelijk stukje Yuri!



Contact | Formaliteiten