Kalender:
19-4Interne rapid competitie ronde 15+16
20-4KNSB Ronde 9
22-4Interne maandag competitie ronde 31
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
ZSC2 heeft het lastig in Leiden

Gepost door Yuri Eijk op zondag 13 maart 2011 om 19:33

Gisteren stond dan het duel tegen het LSG4 van onze vriend Wim Zwinkels op het programma. In de aanloop naar het duel werd er driftig gediscussieerd en heen-en-weer gemaild over wie dan wel (of juist niet) tegen ‘The Zwink’ zou moeten spelen.

Huib stond op deze week op de lange latten en Edwin had vrijaf om samen met zijn familie te kunnen genieten van zijn pasgeboren zoon. Derhalve hadden we zelfs aan onze 9 man niet genoeg maar gelukkig konden we in de persoon van Albert Toby een sterke invaller contracteren. Albert nogmaals bedankt! Ik heb er dan wel 31 mailtjes voor moeten schrijven om in het tweede te komen maar ik ben nu dan wel de enige speler die alles heeft meegedaan. Ik loop echter wel op mijn tandvlees want het is een onnoemelijk zwaar seizoen! Huib, mag ik de volgende ronde vrijaf? Even bijtanken.

Samen met ons eerste vertrokken we richting Leiden. Misschien dat u elders op deze site nog een verslag kunt vinden van de wedstrijd tussen ons eerste en het 2e reserve team van LSG. Ik ben daarvoor niet ingehuurd. ’LSG uit’ betekent om 12 uur beginnen en zodoende konden Joris en ik moeilijk onze gebruikelijke voorbereiding doen. De eerste slag was dus voor LSG en dit zou nog lang doorwerken.

Albert speelde tegen Wim en laatstgenoemde bood - na alle borden geïnspecteerd te hebben - al vroeg remise aan. De stelling van Albert gaf blijkbaar geen reden om door te spelen en dus werd de vrede getekend. Evert kon het helaas weer niet bolwerken. Zijn tegenstander speelde een zeer solide opening (d4-Lf4-e3-c3) en was duidelijk van de finesses op de hoogte. Met groot gemak kwamen de zetjes uit zijn vingers. Evert moest in z’n achteruit en na een fout in tijdnood moest hij de strijd staken.

Ikzelf had het lastig. Ik was daadwerkelijk na zet 3 al uit mijn openingsboek (heb ik anders nooit) en het viel me niet zo gemakkelijk een goed plan te vinden. Gelukkig heb ik in de analyses achteraf e.a. geleerd. Door mijn planloze spel had mijn tegenstander helemaal geen problemen en op een gegeven moment had hij zelfs wat initiatief. Gelukkig kon ik met een centrumdoorbraak counteren waarna een volledig gelijke stelling overbleef. Mijn tegenstander bood de vredespijp aan en net als Albert zag ik ook geen reden om door te spelen. Joris moest een snelle nederlaag slikken. Een paar onschuldig lijkende onnauwkeurigheden gaven de tegenstander uit het niets een gevaarlijke aanval en deze sloeg gewoonweg door. Komt gewoon doordat we van de normale voorbereiding afgeweken zijn.

Tussenstand 3-1 voor de gastheren maar de overgebleven borden gaven hoop. Mark Grondsma had de moeilijke taak om Edwin als kopman te vervangen. Hij zette de partij wat rustig op en het leek op remise af te steven. Plotseling offerde zijn tegenstander een stuk voor een gevaarlijke vrijpion en goed stukkenspel. Marks stelling leek wat onsamenhangend maar hij had natuurlijk wel gewoon een stuk meer. Uiteindelijk bleek het evenwicht toch niet verstoord en werd ook hier de vrede getekend. René solliciteerde weer naar het predicaat held van de dag! Vanuit de opening werd hun sterkste speler naar een kansloze nederlaag gespeeld. Impressive stuff! Enig smetje was het lange doorspelen in volstrekte verloren stelling en een onterechte patclaim, een partij tussen twee 2100+ spelers onwaardig.

Tussenstand inmiddels 2,5-3,5 met Hein en Robert nog aan de gang. Eerstgenoemde stond volgens mij erg goed. Een moedig plan op de koningsvleugel had de stelling aardig scherp gemaakt en wit twee verbonden vrijpionnen in het centrum opgeleverd. Optisch gezien zou dit makkelijk moeten winnen maar om dit te kunnen bereiken had Hein zijn koning wat op de tocht gezet. Dit gaf zwart in veel varianten meer tegenspel dan hem lief was. Hein deed het niet geheel nauwkeurig waarna het spel werkelijk op en neer golfde om uiteindelijk toch in remise te verzanden middels eeuwig schaak. Absoluut een kleine tegenvaller en zodoende waren alle ogen op Robert gericht.

Na een bescheiden opening (Robert nam genoegen met 3 rijen) stond hij wat gedrukt en leek een aanval over zich heen te krijgen. Dit bleek mee te vallen en nadat de rookwolken waren opgetrokken was er in de verlening een gunstig eindspel ontstaan (4p+T+P tegen 3p+T+P). Op wonderlijke wijze wist Robert dit te winnen en konden we een zwaar bevochten matchpunt mee terugnemen naar Zaandam. Eindstad dus 4-4 en Robert held van de dag!

Het tweede is er dus niet in geslaagd om zich net als ons vlaggenschip definitief veilig te spelen. De kans dat het goed komt is gelukkig wel groter geworden. Als Leiderdorp verliest en LSG 4 niet wint in volgende ronde zijn we ongeacht onze eigen uitslag tegen de nummer laatst veilig. Bij winst zijn we sowieso veilig. Komt goed!

Persoonlijke uitslagen ronde 7 van seizoen 2010-2011, zaterdag 12 maart 2011:

LSG 4-ZSC-Saende 2
1.M. de Mooij1931-Mark Grondsma2055½-½
2.L. Jap Tjoen San2192-René Hennipman20850-1
3.A.A. van de Peut1912-Yuri Eijk2005½-½
4.B.J. Groeneweg1954-Joris Moes19281-0
5.W. Zwinkels1888-Albert Toby1981½-½
6.R.A.G. de Graaff2030-Evert Blees19551-0
7.L.A. Pols1885-Hein Middelhoven1972½-½
8.R.H. Derksen1800-Robert Boes18850-1
194919834- 4

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten