Kalender:
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
3-6Interne maandag competitie ronde 36
Eerste walst met zeven mijls laarzen over BAT

Gepost door André Breedveld op zondag 26 maart 2006 om 22:04

Altijd al willen weten wat BAT betekent? British American Tobacco (Manufacturing). Omdat volgens een zegsman steeds minder mensen roken en de omzet van sigaretten in Duitsland en Nederland met 30% is gekelderd, dreigt massa ontslag. BAT Zevenaar heeft zo’n achthonderd personeelsleden die met elkaar goed zijn voor de productie van 25 miljard sigaretten op jaarbasis. In de speelzaal gold een rookverbod, waardoor de wedstrijd op voorhand een formaliteit was. BAT Zevenaar zonder sigaret is als een politieagent zonder pet.

Zevenaar speelde met twee invallers. Guust Homs, een uitstekende 2200+ speler en goed voor 4 ½ uit 7 aan het eerste bord, was in het nicotine kartel achtergebleven, wat koren op de Zaanse molen betekende.
Bij ons had René had de eer aan zichzelf gehouden. Goed getimed, want hierdoor kon onze aankomende voorzitter (tenminste, als de handtekeningactie niet uit de hand gaat lopen) zich volledig storten op de voorbereiding van zijn gevreesde maiden speech. Een exclusief tipje van de sluier: Hij gaat verkondigen dat de zuivere democratie het despotisme is van het grauw (Voltaire) en dat de combinatiecompetitie daarom wordt afgeschaft. Alles zal er op gericht zijn Boko te verlaten, want we moeten weer een besloten vereniging worden om weer een echte (gezellige) club te worden.Er komt geen digitaal clubblad met een delete knop. Helemaal mee eens!!

Wij zelf speelden dus met één invaller, maar niemand die daarom treurde met al het vertrouwen dat we hebben in onze Zaanse jeugdkampioen Joris. Al vele weken is hij door mij op Spartaanse wijze afgebeuld in een masterclass Siciliaans. “Ik ben op een na de beste trainer van de wereld, want de beste bestaat niet. Ik maak kampioenen”, riep ooit de legendarische trainer van Internazionale Milaan, Helenio Herrera. Zo ver durf ik niet te gaan, maar dat Joris veel vorderingen maakt zal iedereen beamen. Zijn techniek is zeker nog niet “af”, maar op dit moment compenseert hij heel veel met zijn enorme vechtlust, of het hem in de partij nu voor de wind gaat of niet.

De wedstrijd kwam lamlendig op gang. Cor had vooruit gespeeld tegen de topscoorder van afdeling 3c (remise, winst in 1 gemist) en dat betekende automatisch maar zeven borden. Geen gezicht. Albert en drie Zevenaren belandden in een file en liepen de aftrap mis. Gerard de Graaf onze vaste en uitstekend functionerende wedstrijdleider had de teamleider van Zevenaar, mijn tegenstander, toestemming gegeven mobiel contact te onderhouden met zijn verloren zonen.
Net toen Albert was gearriveerd rinkelde de mobiel luidruchtig. In plaats van het apparaat onmiddellijk in te schakelen, liet hij het expres 6 keer overgaan, waardoor de hele speelzaal in rep en roer was en bij de ZSC Saende spelers “Het Toren trauma” weer opspeelde. Dat is te zeggen, ook onze vrienden van Het Witte Paard hebben zo hun ervaring. Een briljante actie dus.Albert die van de toestemming niet op de hoogte was begon gelijk hardop te foeteren: “Ik snap niet hoe iemand zóó stom kan zijn!!”. Bij de bar stak Yuri een verhandeling af over de voordelen van een gemonteerde “buzzer” (??!).
Onlangs plaatste Edwin de interpretatie van toparbiter Geurt Ghijssen op de Peter Doggers site en ik moet bekennen: het is begrijpelijk dat wij de beroepszaak hebben verloren.
Volgens de Memorie van Toelichting beoogt de Fide uitsluitend mobiel contact met derden buiten de speelzaal te bestraffen met een nul en voor alles niet het geluid dat een telefoontoestel produceert. Nu niet onomstotelijk bewezen kon worden dat De Toren speler werd gebeld, restte de autoriteit niets anders dan ons protest ongegrond te verklaren. Dat dit een enorm handhavingprobleem veroorzaakt zal duidelijk zijn, want vanaf heden zijn alle rinkelende mobiels automatisch aangesprongen. Maar dat is een andere kwestie.

Uiteindelijk arriveerden de BAT Zevenaar spelers, die met een aanzienlijke tijdachterstand aan de partij begonnen. Dat dit niet altijd nadelig hoeft te zijn bewezen wij vorig seizoen.
Dennis die een geweldige tpr van bijna 2300 bijeen had gesprokkeld ging “staan”, maar werd helaas door zijn vaardige tegenstander van zijn Franse voetstuk gekegeld. De tegenstanders van Erik en Mark (Republik Deutschland) koersten met succes aan op remise.
Verder was het een eenzijdig verhaal.
Edwin had ’s morgens een boekje over het Koningsgambiet in handen gekregen en speelde na 1. e4 e5. 2. f4… het aanbevolen Lc5, zonder maar op de hoogte te zijn van enige theorie. Dat bleek geen handicap en weer werd een overwinning aan de indrukwekkende score toegevoegd. Klasse.
Een geïrriteerde Albert telt voor twee en ging er eens goed voor zitten in een ongeveer gelijke stelling. Een donderende pionnenwals besliste.
Plotseling zag ik hoe Joris van alle kanten felicitaties in ontvangst mocht nemen. Een Siciliaan, ik meen een soort van vervroegde Draak, en ook met wit weet Joris daar wel redelijk raad mee.
Ik moet als trainer nu niet meteen te vroeg gaan juichen. Immers enkele meters verderop zat mijn voormalige pupil Huib opzichtig te falen. Alle goede lessen bleken gewoon aan liberale dovemansoren gericht te zijn geweest. Tel uit je winst.
Maar, enig optimisme is gerechtvaardigd! Ga zo door Joris en ik hoop voor je ontwikkeling dat je het tweede mag overslaan.

Mijn tegenstander, teamleider Toon Janssen, liet het er deze middag vocaal niet bij zitten en haalde alles uit de kast. In bedenkelijke stelling bood hij mij remise aan en even later stelde hij hardop voor er maar 4 – 4 van te maken, terwijl zijn team op achterstand stond en er geen enkel perspectief was om het vege lijf te redden. “Ik stel 5 – 5 voor”antwoordde onze getergde captain.
“Nou ja, je kan het altijd proberen”somberde Toon. Dat is waar.
Na het remise aanbod begon ik weer eens vreselijk te rommelen en mijn opponent speelde opeens de pannen van de daken. Ik had in een toren eindspel een pion meer, maar in sombere overpijnzing zag ik zijn boer al doorlopen naar de promotielijn. Net toen een remise binnen zijn handbereik was, had het engeltje op zijn schouder er plotseling schoon genoeg van. 5 ½ - 2 ½  is tegen BAT een uitstekende prestatie.

Even verderop won het tweede van Krommenie. Zeker niet slecht, want ik schatte een aantal van mijn voormalige teamgenoten op het moment schaaktechnisch iets hoger in dan onze (falende) reserves. Ondanks deze zege dreigt de Abstieg en het schijnt dat alleen het eerste nog de helpende hand kan bieden. De ironie van het lot of zoiets,  hoe is het toch mogelijk! Het vlaggenschip moet dan (expres) verliezen tegen Kijk Uit in IJmuiden, dat hierdoor nog de degradatiedans kan ontspringen. In dat geval degraderen er uit de Promotieklasse maar twee teams (Krommenie en VVV, en niet drie, in het geval Kijk Uit terugkeert).
Het tweede hoeft de moed nog niet op te geven; vorig seizoen gingen we tegen Kijk Uit vol aan de bak en verloren vrij kansloos.

Gelukkig lijken we net op tijd voldoende in vorm om te mogen vertrouwen op een revanche.
En mochten we toch falen, dan wacht ons in Zaandam een ware heldenontvangst.

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten