Kalender:
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
Vijfde ronde vrijdagcompetitie 20 oktober 2006

Gepost door Cor van Dongen op zaterdag 21 oktober 2006 om 17:40

Qua opkomst, een kalme, luwe clubavond. Maar op een aantal borden: spektakel. Allereerst bij André, die een partij uit zijn persoonlijk archief, uit een ver verleden (A.Breedveld – Y.H. de Rover, september 1879) voor een groot deel kopieerde. In een Koningsindiër kwam de zwarte aanval op de koningsvleugel geen moment tot volle wasdom, terwijl wit op schalkse wijze een pionnetje had bemachtigd op de damevleugel. Een kwestie van gedegen voorbereiding en dit wierp in no time zijn vruchten af.

Cor van Dongen moest het opnemen tegen de kersverse CM (Candidate Master) René Hennipman. In het late middenspel gaf René een pion cadeau en kon Cor eenvoudig afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Erik Breedveld overrompelde de onorthodoxe opzet van Cor Roet. Erik snoepte een pionnetje mee, maar liet Cor bijna ontsnappen in een remiseachtig toreneindspel. Helaas voor Erik: zelfs zover kwam het niet, want een blunder betekende stuk- en partijverlies.

Mels, optimistisch spelend als altijd, kreeg een gigantische koningsaanval over zich heen tegen nieuw lid Jan-Bart Abcouwer (die nu nog voor het eerste van Paul Keres in de KNSB uitkomt), een aanval die niet te pareren bleek.

Frank Tijdeman maakte het voor zichzelf nog spannend door weer eens in fikse tijdnood te komen. Z’n 36e (met nog twee seconden op de klok) was echter een mokerslag van jewelste. Henk Arends kon direct opgeven.

Hét spektakelstuk was de partij van Dirk-Willem (met een batterij zwaar geschut op de h-lijn) tegen de benauwde veste van Sjaak Veth. Sjaak speelt een apart soort schaak, het zogenaamde krom-schaak. Het klontje stukken en pionnen op zijn koningsvleugel vormt een moeilijk retrogadeprobleem op zichzelf; Dirk-Willem blies met enkele welgeplaatste clusterbommen het machtige hoopje op.

Van het enerverende eind bij Gerard Smit tegen Mirko Lukacs heb ik helaas niets kunnen meemaken (vanwege het slot van mijn eigen partij), maar naar de reacties van de omstanders te horen werden er in de tijdnoodfase heel wat kansen gemist. Remise is dan toch altijd een bevredigende uitslag. Voor de rest van de uitslagen, zie onder.

Na afloop van de partijen stond ik buiten nog even te praten met onze voorzitter en secretaris. Zij waren somber gestemd: donkere financiële wolken hangen ons boven het hoofd. Binnenkort staat hiervoor een extra ledenvergadering op de agenda.

Mogelijke opties: contributieverhoging of teruggaan naar één clubavond. MAAR MISSCHIEN VALT HET TIJ NOG TE KEREN?!
Beste clubgenoten, denk er asjeblieft de komende tijd eens over na, of we niet in staat zijn (via sponsors (van uw werk bijvoorbeeld), via suikeroompje Jan – die zijn neefje heeft leren schaken –, via donaties (legaten?) of via andere lucratieve bezigheden) gelden te genereren (rek. nr. 269156 tnv ZSC-Saende).

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten