Kalender:
29-3Pasen "geen schaken"
1-4Pasen "geen schaken"
5-4Interne vrijdag competitie ronde 21
8-4Interne maandag competitie ronde 29
12-4Interne vrijdag competitie ronde 22
15-4Interne maandag competitie ronde 30
19-4Interne rapid competitie ronde 15+16
20-4KNSB Ronde 9
22-4Interne maandag competitie ronde 31
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
Uitslagen vrijdagcompetitie 13e ronde

Gepost door Cor van Dongen op zondag 7 januari 2007 om 10:57

Vrijdag de dertiende ronde: een aantal ongelukjes lag op de loer in de tien partijen die er vielen te noteren. Edwin Woudt koos voor een gevaarlijke opzet – met zwart – in de afruilvariant van het Spaans, maar was zelf de fijne kneepjes vergeten. Cor van Dongen won al snel een pion en wikkelde af naar een zeer voordelig eindspel waarin Edwin (te) weinig tegenspel kon bieden. Een simpele overwinning voor de koploper.

De dame van René Hennipman kwam in de problemen tegen de stukken van Yuri Eijk. In wederzijdse tijdnood miste Yuri een paar snelle afwikkelingen naar winst. Er moest eerst nog een reconstructie aan te pas komen, maar de 36 zetten bleken gehaald. Een verloren toreneindspel voor de voorzitter resteerde. Het beste wat-ie nog had kunnen krijgen was een armoedige toren tegen drie ver opgerukte verbonden vrijpionnen. René liet de toren afruilen en gaf direct het pionneneindspel op.

Tja, bij Hans was sprake van een van de hierboven aangehaalde ongelukjes. Tegenstander Huib werd met wit nota bene compleet ingesnoerd (na de prozaïsche openingszetten 1 e4 e6 2 De2 e5 3 Dh5?!). Hans had diverse goede (winst)mogelijkheden maar in – wederzijdse – tijdnood deed hij een volle loper januari-opruiming. In het eindspel geloofde hij toen niet meer, al had-ie het met twee verbonden vrijpionnen (met een stuk achter) Huib toch nog wel wat lastiger kunnen maken in de uitvluggerfase.

Dirk-Willem Swart kreeg een prachtige pionnenovermacht op de damevleugel. Uiteindelijk won hij – na toch nog harde strijd – de partij omdat Mirko Lukacs op de 36e zet door z’n vlag ging.

Henk Arends leek Henk van der Eng onder de voet te lopen. Na de opening had hij twee stukken voor een toren en een geweldige aanval. In tijdnood van Henk liep de aanval dood en koos hij voor eeuwig schaak.

Machiel Moes koos tegen Martin Oudejans voor de afruilvariant van het Frans. Toen Martin schaak met de dame op e7 gaf had Machiel misschien voor Kd2?! moeten kiezen (met gevaarlijke dreigingen van wit met z’n toren op de e-lijn). Nu slaagde Martin erin Machiel een dubbelpion op f3 te bezorgen die Machiel danig hinderde in de verdere ontwikkeling. Goede overwinning van de zwartspeler.

Mels v.d. Water bracht een attractief doch dubieus pionoffer tegen Jaron Rosegg in de opening. Jaron zag niet hoe hij het offer direct kon afstraffen en Mels kreeg een tweede kans. Het werd een zeer boeiend duel met wederzijdse kansen (en fouten). Jaron vertelde na afloop dat-ie zelden zo van een verliespartij had genoten!

Tom Broekhuizen zetten tegen Pim Hoff goed de opening op en het kostte Pim in de Pirc flink wat bedenktijd om het zaakje bij elkaar te houden. Uiteindelijk ging Tom in de fout en had Pim weinig moeite (met z’n sterke loper op g7) om de winst te behalen.

Arnold Rijksen zette de partij voorbeeldig op tegen Sjaak Veth. Een dame, twee toren en twee lopers stonden allemaal op de zwakke koningsveste van Sjaak gericht. Aalglad slaagde Sjaak er echter in de dreigingen te pareren en toen concentratieverlies bij de jeugdspeler hem een vol stuk kostte – wederom een ongelukje – was het pleit snel beslecht.

Carmen Breedveld rokeerde lang maar een paard op 15 van haar kwam in de problemen. Met veel kunst- en vliegwerk wist ze het stuk te behouden maar toen stond wel haar koning bloot aan een batterij van stukken. Gerard v.d. Bergh liet zijn buit niet meer ontglippen.

Samengevat: geen onaardige ronde, tien partijen, maar toch lieten vele clubgenoten de mogelijkheid om dit nieuwe kalenderjaar met een schone lei te beginnen helaas onbenut.

Voor de goede orde: komende woensdag kunnen de leden samen met het bestuur brainstormen over (de toekomst van) de club.
Komt allen!! Een ideale mogelijkheid om eventueel te ventileren waaraan het op dit ogenblik schort of om met opbouwende ideeën te komen. Plaats van handeling: de BOKO.

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten