Kalender:
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
De eindstand van de schaaktoto

Gepost door René Hennipman op woensdag 7 februari 2007 om 08:31

De eindstand van de schaaktoto:

1.         Marc Hartog                        22,0
2.         Yuri Eijk                          22,5
3.         Mark van Schaardenburg             23,5 
4.         Stefan Paternotte                  24
5/6.       Edwin Woudt                        24,5
           Wim Zwinkels       
7.         Dirk-Willem Swart                  25 
8.         Alexander Geerts                   26,5
9/10.      Erik Lust                          27,5
           René Hennipman
11/13      Klaas Been                         28,5
           Huib Middelhoven
           Arnold Rijksen                          
14/15.     Machiel Moes                       29
           Jan Schol
16/17.     Cor van Dongen                     29,5
           Martin Oudejans
18.        Jesper de Boer                     30,5
19.        Laura Boszhard                     36
20.        Tonny Boszhard                     36,5
21.        David Gelok                        41

De uitslag heeft even op zich laten wachten maar de organisatie heeft het er dan ook druk mee gehad. Over de uitslag mag zeker gecorrespondeerd worden maar het heeft geen invloed op de prijsverdeling. De winnaar is geen ZSC-er maar wel een Zaankanter. Marc Hartog van De Pion uit Wormerveer toonde zich het beste in het voorspellen van de prestaties van de grootmeesters. Hem komt de gehele pot toe (21x € 2,- = € 42,-). Deze prijs zal hem uitgereikt worden bij het snelschaaktoernooi van De Pion op zaterdag 17 februari.

Over de eindstand valt het een en ander te melden. De toto was opgezet voor ZSC-ers maar werd ook opengesteld voor niet-leden en deze scoorden gemiddeld beter. Vooral de twee Pionners voorspelden ijzersterk, zij werden nummer één en vier. Het moment van invullen kan een rol gespeeld hebben want op zaterdagavond in Sonnevanck werd er opmerkelijk goed voorspeld maar een dag later in de speelzaal ging het helemaal fout. Op het uur waarin Laura, Tonny en David de toto invulden rustte geen zegen want zij eindigden op een straatlengte achterstand. Telefonisch werd er ook deelgenomen, die deelnemers blonken alleen uit in niet-betalen. De organisatie dekt dit risico af.

Uit de scorelijst valt op te maken dat sommige grootmeesters makkelijk te voorspellen zijn. Spelers als Van der Wiel, Topalov, Anand, Kramnik, Svidler en Ponomariov scoorden overeen de verwachtingen. Zo werd Ponomariov door 7 deelnemers goed voorspeld en tien zaten er slechts een half punt vanaf. Maar er waren ook spelers waarbij dit flink misging: bij de Nederlanders Spoelman, Van Haastert, L’Ami en Werle. En de voorspelde toppers Shirov en Carlsen kostte veel deelnemers een hoop plaatsen op de ranglijst. Een groot verschil trof David Navara, het 21-jarige talent uit Tsjechië. Cor van Dongen schatte hem op 2,5 punt, hij scoorde overeenkomstig zijn verwachtte score van 6,5. Wouter Spoelman werd door liefst 8 mensen op 3 punten of meer verschil gezet dan wat hij scoorde.

Het grootste verschil zat bij Manuel Bosboom. De meeste verwachtten dat hij tussen de 5 en 6 punten zou scoren, zijn laagste score was 3,5 punt maar Erik Lust toonde zich een bijzonder fervente supporter door hem op 8 punten te zetten. Deze moedige voorspelling leek halverwege het toernooi nog realistisch maar helaas viel de Zaanse held ietwat terug.

Onder de deelnemers was Topalov de grote favoriet. Hij werd 7x alleen en 8x als gedeeld winnaar ingeschat. Zes keer werd er een andere winnaar voorspeld: Anand 2x, Kramnik 2x, Aronian en Radjabov. Loek van Wely werd tussen de 3,5 en 6 punten ingeschaald, niemand zette hem op 50% (waar hij zelf vanuit ging). Ook in Harmen Jonkman was weinig vertrouwen. Van de 21 deelnemers waren er 17 die Harmen zijn verwachte elo-score van 5,5 punt niet zagen halen.

In totaal waren er in de in de grootmeester A-groep 91 punten te verdelen (9 ronden x13 punten). Als enige deelnemer verdeelde Mark van Schaardenburg 93 punten. Deze twee punten braken hem op, met twee punten minder (mits goed verdeeld), had hij de toto gewonnen. Het als-verhaal geldt nog sterker voor Yuri Eijk. Hij was de enige deelnemer die Harmen Jonkman op een plusscore zette. In plaats van de gehoopte 7,5 punt scoorde Harmen er 4,5. Op een half punt mistte Yuri de pot.

De winnaar wordt namens het organisatiecomité van harte gefeliciteerd met de verdiende overwinning. Marc Hartog toonde een groot inzicht in de onderlinge krachtsverhoudingen. Aan het winnen van de toto zit nog een extra prijs. De winnaar krijgt het recht om de organisatie volgend jaar over te nemen. Met grote verwachtingen zien we daar naar uit.

Namens de organisatie dank ik alle deelnemers voor hun sportieve inzet en het geschonken vertrouwen.

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten