Kalender:
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
3-6Interne maandag competitie ronde 36
Grootmeester Loek van Wely geeft Zaanse schakers gratis les in Krommenie

Gepost door André Breedveld op woensdag 9 januari 2008 om 19:09

Schaak Vereniging Krommenie viert dit jaar haar 75 jarige bestaan. Hoe kun je zo’n heugelijke gebeurtenis beter vieren dan Neerlands beste schaker, Loek van Wely, te inviteren voor een simultaan aan maar liefst 40 borden?!

De happening was in eerste instantie begin november 2007 gepland. De grootmeester moest noodgedwongen afzeggen omdat hij een uitnodiging van Vladimir Kramnik, om in Mexico en Moskou als diens secondant te fungeren, onmogelijk kon afslaan. Er werd hierop een nieuwe datum geprikt, 8 januari 2008. Van Wely zelf legde zich, in verband met de ‘contractbreuk’, een fikse strafkorting op. Dit keer zou de innemende persoonlijkheid het optreden geheel gratis verzorgen.

Op deze site vermelden wij geen bedragen, maar denk gerust aan de aanschafprijs van een Liebherr IKB 3454 koelkast. Een gebaar van grootmeesterlijke statuur!

Loek arriveerde klokslag half acht in De Pelikaan, begeleid door chauffeur - en lijfwacht Mark van Schaardenburg.
De Tilburger heeft een aparte band met de Zaanstreek. Jarenlang voetbalde hij op zomeravonden mee op het veld bij de kinderboerderij en maakte hij deel uit van het negende seniorenelftal van Zilvermeeuwen.

De simultaan in Krommenie betekende zijn laatste vingeroefening voor het ‘Corus’ grootmeester – elite spektakel, dat aanstaande zaterdag in Wijk aan Zee begint.

Loek, gezegend met ongeveer 2680 rating punten, is op papier de ‘zwakste’ deelnemer. Dat is niet voorstelbaar als je de grenzeloze klasse aanschouwt die hij tijdens de simultaan tentoon spreidt. Hier toont hij mijn gelijk dat het schaken op hoog niveau voor alles een ‘weet – sport’en geen denksport is. Wat voor stellingsbeeld ook, de grootmeester kijkt even en weet wat hem te doen staat, in de goede zetvolgorde wel te verstaan!

Ik had mij voorbereid op 1 d4 of 1 c4, onder het motto: 1 e4 speelt hij nooit, dus daar zal hij zich niet aan wagen. Fout gedacht natuurlijk: ook van de koningspion opening weet hij nagenoeg alles en vooral van mijn Siciliaanse Scheveniger, die hij met zwart nota bene frequent zelf speelt. Achteraf is er misschien het nodige op mijn openingskeuze aan te merken, maar ik had geen zin om met een behoudende speelwijze langzaam op techniek te worden geplet. Dan wordt een Breedveld nog liever met enig wapengekletter aan het mes geregen.

Er waren meer clubgenoten aanwezig. Peter Heyboer en Cor van Dongen, hoogstwaarschijnlijk namens een oorspronkelijke sponsor, De Rotary Club, Remco van der Meer en René Hennipman, omdat zij ploeggenoten bij Zilvermeeuwen waren geweest en de voormalige clubleden, Carmen en ik.

Van SV Krommenie voorzitter Kees Takken had ik vooraf begrepen dat hij erop vertrouwde dat de klasserijke spelers van ZSC Saende het tempo van Loek enigszins moesten temperen. Wij zijn daarin niet echt geslaagd. Alleen de moedige Remco hield lang stand, maar werd uiteindelijk subtiel weggetikt.

René onderging hetzelfde lot als ik, jaren geleden tegen GM John van der Wiel in Boko: hij lag er als eerste uit! "Ja, ik richtte alles op e6 en als je het dan niet verdedigd…" hoorde ik een lachende Loek zeggen. René lachte hierop zijn fameuze lach en met hem ging de hele zaal plat.

Ja, er hing een heerlijke sfeer en dat was ook te danken aan de ontspannen grootmeester zelf, die vooraf enkele unieke regels had geproclameerd.

Iedere speler mocht eenmaal een ‘joker’inzetten en een rondje overslaan (kortom, extra bedenktijd op een moeilijk moment). En je mocht eenmaal de grootmeester om "advies" vragen! Dat betekende niet altijd de reddingsboei.

"Er lijkt mij geen redding meer mogelijk, de zwarte stelling verkeert enigszins in een terminale fase" of tegen een aanwezige meespelende journalist (of er nog iets tegen mat te doen is): "de situatie lijkt mij zeer nijpend".

De verzorging was daarbij meer dan voortreffelijk. Ook na 23.00 uur kregen we nog bitterballen en loempia’s geserveerd.

De score van Loek van Wely loog er niet om. Toen om 24.00 uur een dodelijk vermoeid Zaans jeugd kampioentje als laatste was mat gefietst, kwam er een einde aan een bijzonder geslaagde happening. Loek noteerde een imponerende score van 36 overwinningen bij vier remises en zegde toe terug te komen voor een revanche simultaan als hij straks ‘in Corus’ ook goed is voor een 95% score!

Voorlopig zien we hem dus niet terug, en doen we het met een mooie herinnering.







U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten