Kalender:
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
Corus: De schaaktoto

Gepost door René Hennipman op zaterdag 2 februari 2008 om 08:15

Corus lijkt al weer ver achter ons te liggen. André Breedveld heeft zijn beklag gedaan Verliezen levert meer emotie op dan winnen. Om van het schaken te kunnen genieten zou je het resultaat moeten uitsluiten. Van de route naar het succes dient vooral genoten te worden want het gewenste eindresultaat wordt vaak niet gehaald.

Wat is de kunst van het leven meer dan het leven te beleven? Het resultaat is dan ondergeschikt. Dat geldt uiteraard ook voor de schaaktoto. De einduitslag doet er niet toe. Het is een spel zonder nieten, het deelnemen zorgt voor de lol. Beleefdheidshalve roepen we iemand uit tot winnaar. Maar de winst is door de goede speler allang genomen: die heeft genoten van het spel, zijn medespelers, het gebabbel, de strijd, zijn favorieten en van de uitslagen. Daar kunnen die paar centen niet tegenop.

Er waren dit jaar 23 deelnemers, wat een pot opleverde van 46 euro. Om deelnemers te rekruteren moest ik soms flink mijn best doen. Sommige waren enthousiast, anderen zagen het als een sociale verplichting. Een paar deden heel moeilijk. Een was er bang dat ik er met zijn inzet vandoor zou gaan. Mijn verbazing wilde ik met anderen delen. De reactie van Hans Klarenbeek, met die van hem bekende pretoogjes, was amusant. “Eerlijk gezegd dacht ik dat ook”. Hij zei dit nabij de grootmeesters, het lukte me niet mijn lachen te houden. Met een hand voor mijn mond liep ik weg, met arbiter Aart Strik, de aardigste onder hen, achter me aan.

Er waren 5 niet-leden onder de deelnemers. Vorig jaar won Marc Hartog van De Pion uit Wormerveer. Dit jaar deed hij niet mee maar zijn clubgenoot, de sympathieke Stephan Paternotte, was er net als vorig jaar wel bij. Kiek S., ik kan het de man niet aandoen om zijn volledige naam te noemen, is een schakende collega van me. De 91 punten die in de A-groep te verdelen waren overschreed hij ruimschoots. De winnaars Aronian en Carlssen behaalden 8 punten, een score die hij maar liefst 7 spelers had toebedacht. En 12 van de 14 zouden een plusscore gaan halen, dacht hij. En dat is dan een collega die ook rekenvakken geeft.

Toch is hij niet eens als onderste geëindigd. De winnaar is opnieuw geen lid van ZSC Saende en dat is toch opmerkelijk te noemen. Om die reden vond, opnieuw Hans Klarenbeek, dat de uitslag niet rechtsgeldig kon zijn. Maar helaas voor hem is er maar een die de uitslag bepaalt en dat is de organisator. Tegen de uitslag kan in beroep gegaan worden, in drievoud aan te leveren, maar de arbitragecommissie wordt gevormd door een en dezelfde persoon.

Mogelijk wordt de winnaar volgend seizoen lid van onze club en hij zou een aanwinst zijn, dat heeft hij bewezen door deel te nemen. Met eerbied zal deze mooie prijs overhandigd worden. Zijn naam is Alexander Geerts, bevriend met Yuri en Edwin, en een zeer verdiende winnaar want hij scoorde geweldig door vele resultaten goed te voorspellen.

Eindstand (met dank aan Edwin Woudt):
Alexander Geerts 17
Hans Klarenbeek 18
Erik Janssen 19
Rene Hennipman 19
Wim Zwinkels 19,5
Ingeborg Bark 20
Edwin Woudt 20,5
Yuri Eijk 20,5
Remco van der Meer 22
Stephan Pternotte 22
Mark van Schaardenburg 22,5
Albert Toby 23
Huib Middelhoven 24,5
Hans Galjé 24,5
André Breedveld 24,5
Joris Moes 26,5
Tonny Boszhard 26,5
Erik Lust 27
Jacob Wiersma 28,5
Kiek Schouten 31
Cor van Dongen 32,5
Dirk-Willem Swart33
Peter Heijboer 35

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten