Kalender:
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
Zinderende finale snelschaakkampioenschap 2007/2008!

Gepost door Jaron Rosegg op maandag 23 juni 2008 om 10:52

Het was al gemeld: Mark van Schaardenburg is, voor de tweede achtereenvolgende maal, snelschaakkampioen van ZSC-Saende geworden. Maar dit had wel iets meer voeten in de aarde dan menigeen zou kunnen vermoeden.

Het kampioenschap wordt bepaald door de twee beste resultaten van een lid in de drie snelschaaktoernooien. Mark had in de eerst twee toernooien 9 en 10.5 punt gehaald. Cor van Dongen 7 en 9. Afgelopen vrijdag was het rustigste snelschaaktoernooi met eerst 18 en later 16 deelnemers.

Mark haalde 9.5 punten doordat hij verloor van Cor van Dongen en Ben van den Bergh hem op remise wist te houden. Cor van Dongen echter was genadeloos en scoorde 11 uit 11. En zo kwamen beide spelers op 20 punten (9.5 + 10.5 voor Mark en 9 + 11 voor Cor). Daar voorzag het reglement niet in....

In eerste instantie wilde ik daar eens rustig over nadenken maar al snel bleek dat de beide spelers best een beslissingsmatch wilden spelen: 2 partijen en bij 1-1 de sudden-death formule: Loten wie wit krijgt, wit 5 minuten zwart 4 en wit moet winnen.

De eerste partij lootte Mark wit. Mark kreeg niet echt spel tegen Cor en gebruikte nogal wat tijd waardoor Cor uiteindelijk won. Hiermee had Cor deze avond al twee maal gewonnen van Mark. De tweede partij kreeg Cor nogal wat druk, kwam gewonnen te staan maar Mark wist te schwindelen en dat kostte Cor ook nog eens veel tijd.

Tegen het einde van de partij heeft Cor twee verbonden pionen (d5 en e5?) en een paard, Mark twee paarden. Cor zou door zijn vlag gaan en uitte een aantal maal de kreet "wedstrijdleider!, wedstrijleider!!" met als doel remise te claimen. Ik greep niet in. Cor ging door zijn vlag en daarmee was het 1-1. Maar ja, daar dienen dan toch even wat reglementaire zaken te worden uitgezocht. Allereerst is het zo dat (en dit is een goede les dus ik hoop dat ik het goed heb begrepen) ALS JE WIL CLAIMEN, WAT DAN OOK, ZET DE KLOK STIL EN WENDT JE TOT DE WEDSTRIJDLEIDER: JE KAN NIET CLAIMEN ZOLANG JE DE KLOK LAAT DOORLOPEN (Ik houd me aanbevolen voor verbetering).

Dit leidt vaker tot discussie en ikzelf zou, als een remiseclaim toewijsbaar was, overwegen dit toch als claim te behandelen maar dat is ten onrechte.

Hoe dan ook, het reglement is erbij genomen. Het klopt dat bij reguliere partijen er een remiseclaim kan worden ingediend indien de op vlag gaan winnende partij (dit dient dus voor het vallen van de vlag te gebeuren) zonder winstplan speelt. Bij snelschaken is dat echter niet het geval: slechts indien er geen matpotentieel meer is voor de speler waarvan de vlag niet is gevallen wordt de partij remise. Stand dus nu 1-1.

Na loting kreeg Cor wit in de Sudden Death partij. Helaas wist Cor de benodigde winst niet te behalen en hiermee werd Mark Van Schaardenburg dan de snelschaakkampioen van ZSC-Saende 2007/2008.

Een bijzondere vermelding hebben Nadine en Iris verdiend. Nadine speelde drie ronden mee met veel plezier. Een mooie start van de overgang naar de senioren. Iris speelde de hele avond mee. Ze had het zwaar maar wist toch twee punten te halen. Toch wel wat vermoeid bleef ze na afloop stug doorvluggeren met Wim de Boer, kijk, dat is nog eens doorzetten!

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten