Kalender:
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
ZSC-jeugd speelt Meesterklasse

Gepost door Machiel Moes op maandag 18 oktober 2010 om 10:13

Door: Evert Blees

Zaterdag 16 oktober was het dan zover/; de Amfors-jeugdschaakcompetitie 2010 voor de D-jeugd ging van start. Een competitie over 9 ronden, verdeeld over 3 dagen. Met Raymond, Timothy, Guido en Tieme reisden we af naar Amersfoort. De reis verliep voorspoedig en de indeling voor de eerste ronde was al snel rond. We traden aan tegen Vas uit Amsterdam.

De gelegenheidscoach voorzag al dat er een harde noot te kraken viel. Raymond kwam op het eerste bord in zwaar weer terecht waarbij zijn koning op de tocht stond. Hij hield het lang vol maar ging uiteindelijk strijdend ten onder. Timothy speelde op bord 2 met wit zijn favoriete opening 1 g3. Het ging gelijk op, het middenspel ging wat minder maar in het eindspel stond Timothy beter. Een goed paard met pionnen tegen een slechte loper met pionnen maar de stelling bleek ondoordringbaar: remise. Guido wilde op bord 3 snel ten strijde trekken maar liet daarbij in de ontwikkeling van zijn eigen stukken steekjes vallen. Uiteindelijk viel mat door paard en dame niet meer te voorkomen. De strijd van Tieme op bord 4 ging gelijk op maar een aanzienlijke hoeveelheid penningen in het centrum deden Tieme de das om.

In ronde twee was Sneek de tegenstander. Niet het sterkste team en we roken kansen op een overwinning, maar het werd 2-2. Ons eerste matchpunt. Op bord 1 waren de rollen nu omgedraaid. Het initiatief lag bij Raymond. Hij viel aan, won een toren en kort daarna eenvoudig de partij. Timothy kwam zwak uit de opening, miste een goede voortzetting in het middenspel en werd vervolgens langzaam maar zeker en zichtbaar geïrriteerd weggeschoven. Guido was opnieuw als eerste klaar, ditmaal was de partij tot winst gevoerd. Tieme was in een eindspel terechtgekomen met een toren minder. Dat is altijd lastig. Verlies viel niet meer af te wenden.

De laatste ronde verliep teleurstellend. Tegen de Schaakmaat uit Apeldoorn dichtten wij onszelf goede kansen toe. We kwamen echter al snel op achterstand doordat Guido zonder dat iemand boe of ba kon zeggen zijn partij reeds had verloren. Raymond dwong na overleg met de gelegenheidscoach remise af met zetherhaling. Daarbij rekenden we onszelf twee punten toe op de borden 2 (Timothy) en 4 (Tieme). Tieme stond uitstekend en wikkelde gedecideerd af naar een zeer voordelig dubbel toreneindspel waarbij hij alle troeven in handen had. De verdere afwikkeling verliep minder gunstig waardoor de partij in een remise verzandde. De hoop was nu gevestigd op Timothy om een matchpunt veilig te stellen. Toen deze echter in het eindspel alles dichtschoof en zijn enige actieve stuk, een toren, ruilde, bleef er (opnieuw) een stelling over van pionnen en loper tegen pionnen en paard die ondoordringbaar bleek. Remise was toen het enige mogelijke resultaat.

Al met al hebben we hier en daar wat steekjes laten vallen. Het goede nieuws is dat we ervan geleerd hebben. Dat geeft moed voor de 2e speeldag op 6 november aanstaande waarbij de volgende 3 ronden worden gespeeld.

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten