Kalender:
29-3Pasen "geen schaken"
1-4Pasen "geen schaken"
5-4Interne vrijdag competitie ronde 21
8-4Interne maandag competitie ronde 29
12-4Interne vrijdag competitie ronde 22
15-4Interne maandag competitie ronde 30
19-4Interne rapid competitie ronde 15+16
20-4KNSB Ronde 9
22-4Interne maandag competitie ronde 31
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
Uitnodiging eindspelworkshop

Gepost door Cor van Dongen op maandag 19 september 2011 om 06:43

Binnenkort gaat de EINDSPELWORKSHOP ZSC-Saende 2011-2012 van start, een eindspelcursus op zes dinsdagavonden in denksportcentrum BOKO. Tijdens deze workshop zal ik de schaker verrassen met schitterende eindspelen uit de praktijk en – vooral – met tal van verbluffende eindspelstudies van grote studiecomponisten. Ware genieën!

Natuurlijk zal er op de cursusavonden veel van dit moois op het demonstratiebord worden getoond, maar de deelnemer mag daarnaast zelf volop aan de slag. Hierbij staat niet het vinden van de oplossing op de eerste plaats, maar juist de lol in het proberen te ontrafelen van de geheimen van het eindspel, met elkaar, in tweetallen of in kleine groepjes. Het is daarbij helemaal niet erg als je de oplossing niet (geheel) kunt vinden, het gaat om het genieten (van de oplossing) van de studie, zo luidt een bekende uitspraak van eindspelliefhebber en – kenner, grootmeester John Nunn, en dat wordt het credo van onze workshop.

Ik heb André Breedveld bereid gevonden om een aantal avonden op te luisteren met een ‘historische bijdrage’, causerieën over enkele van de schakers die in de cursus met eindspelen zijn vertegenwoordigd (o.a. Reti, Botwinnik, Karpov).

Na iedere les krijgt de cursist per mail een uitgebreide samenvatting toegestuurd van de behandelde stof, aangevuld met prikkelende opgaven voor de volgende keer, vrijblijvend huiswerk voor wie tijd en zin in heeft.

Aan het eind van de cursus ontvangen de deelnemers een ongeveer 50-pagina’s dik cursusboek met alle lesstof. Hierin staan ook de opgaven van de oploswedstrijd waarmee we op de zesde dinsdagavond de cursus zullen afsluiten. De cursisten krijgen in les 6 zo’n twee uur de tijd om een stuk of acht prachtige studies, van verschillende moeilijkheidsgraad, op te lossen. Misschien ligt er voor de beste oplosser een klein prijsje te wachten?

De kosten voor deelname aan de workshop zijn voor leden € 10,= en voor niet-leden € 25,= bepaald, waarbij het mooi uitgevoerde cursusboek is inbegrepen. Géén geld!
(De voorpagina van het cursusboek zend ik ter extra stimulans in deze uitnodiging mee.)



De cursusavonden zijn gepland op iedere tweede dinsdag van de maand: 11 oktober, 8 november, 13 december, 10 januari, 14 februari en 13 maart. Aanvang 20.00 uur. Sluiting plusminus 22.15 uur. Rond 21.00 uur houden we een kleine pauze.

Ik hoop dat een groot aantal deelnemers zich voor deze workshop zal aanmelden. Of de cursist er beter van gaat schaken, is natuurlijk altijd de vraag; dat hij/zij met volle teugen van de briljante hersenspinsels van de eindspelkunstenaars zal genieten, daarvan ben ik overtuigd!

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten