Kalender:
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
Gelukkige en belangrijke zege ZSC-2

Gepost door Joris Moes op zondag 4 november 2012 om 16:38

Zaterdag 3 november haalde ZSC-Saende 2 weer twee belangrijke matchpunten binnen in klasse 3E; Philidor Leiden 2 werd met 4½ - 3½ verslagen.

Na een knappe en ruime overwinning op Charlois Europoort 2 in de eerste ronde en een kansloze exercitie tegen De Giessen en Linge stond de belangrijke wedstrijd tegen Philidor Leiden op het programma. Qua gemiddelde rating is Philidor de zwakste broeder in onze klasse, maar de drie reeds behaalde matchpunten toonden aan dat we ze niet moesten onderschatten. Zeker aangezien wij qua gemiddelde rating de een-na-zwaksten zijn.

Door de afwezigheid van Hans Galjé in ZSC-1, schoof Ben door naar het eerste. Ook ikzelf was niet beschikbaar om te spelen, zodat Dennis bereid werd gevonden om in te vallen. Met wit wikkelde hij af naar een eindspel waarin hij dacht een klein voordeel te hebben. Dat voordeel bleek echter niet aanwezig met een snelle remise tot gevolg.

Robert werd dit keer op bord 1 geposteerd. Twee jaar terug speelde hij in de wedstrijd Philidor Leiden 1 - ZSC-Saende 2 een keurige partij tegen Leonore Braggaar. Robert had zijn tegenstandster voor deze wedstrijd behoorlijk geplugd. Ook dit keer zou Leonore Braggaar waarschijnlijk meespelen en de verwachting was dat ze op het eerste bord zou spelen. Dit bleek ook het geval. Dezelfde opening kwam op het bord, maar net toen Robert zijn voorbereide nieuwtje wilde gaan spelen, week zijn tegenstandster af. Daarna deed hij het 'niet helemaal goed', waarna Robert zijn dame nooit meer terug zag en moest opgeven.

Hein zette met wit de partij vanuit de beginfase naar zijn hand. De tegenstander had dan wel het loperpaar, maar deze was veel minder sterk dan het paardenpaar van wit. Hoe Hein een kwaliteit won en daarna de partij tot een overwinning bracht, is mij niet bekend, maar de paar maanden in het buitenland hebben zijn schaakniveau duidelijk niet aangetast. En daar is de teamleider erg blij mee!

Remco kreeg op bord 2 een Orang-Oetan tegen zich (en dan heb ik het niet over de speler tegenover hem, maar over de opening). Een alternatieve opening en dan hoop je dat Remco daar zich wel thuis in voelt. Dat bleek niet echt het geval; De stelling van Remco zag er steeds minder samenhangend uit en na een kwaliteitsverlies bleek de schade niet meer te herstellen.

Intussen moest Huib zoals hij het zelf verwoordde 'met de hakken in het zand'. Dat deed hij met zijn dame achter de vijandige linies. Daar stond zij dermate uit positie dat de witte dame en paarden de zwarte koning in het nauw brachten. Huib kon niet voorkomen dat hij mat werd gezet.

Sereyo had in het middenspel een iets actievere stelling gecreëerd. Een remise-aanbod werd afgeslagen, waarna de tegenstander tot een fout werd gedwongen. De eerste overwinning van Sereyo in Zaanse dienst was daarmee een feit!

Machiel had op bord 8 weinig bereikt uit de opening. Er stond lange tijd een remise-achtige stelling op het bord, maar de tegenstander kwam steeds iets beter te staan. Toen hij toe kan slaan, blunderde hij. Machiel, die dit seizoen zo sluw is als een vos, sloeg toe en zorgde voor een belangrijk punt. Daarmee bleef hij topscoorder van ZSC-Saende 2 met 3 uit 3!

Nog één partij was aan de gang; Op bord 6 speelde Wim een rustige partij. Na wat verwikkelingen in het middenspel had hij een paard en een loper tegen een toren en twee pionnen voor de tegenstander. Ondanks een ontvangen remise-aanbod en aandringen van de teamleider van de tegenstander, speelde hij stug door. Het eindspel werd door toeschouwers veelvuldig als remise beschouwd, maar Wim gaf zijn tegenstander de mogelijkheid om fouten te maken. Dat gebeurde uiteindelijk ook en Wim sleepte de partij en de matchzege binnen.

Een belangrijke zege werd dus met alle moeite binnengesleept met een voorlopige vierde plaats tot gevolg. Deze goede start van het seizoen is echter nog geen garantie voor een makkelijk seizoen. Nog vele lastige wedstrijden zullen volgen, maar ik heb er alle vertrouwen in!

Persoonlijke uitslagen ronde 3 van seizoen 2012-2013, zaterdag 3 november 2012:

ZSC-Saende 2-Philidor Leiden 2
1.Robert Boes1865-L. Braggaar20270-1
2.Hein Middelhoven2014-P. Braggaar19061-0
3.Remco van der Meer1985-F. Zeven19170-1
4.Dennis Rosegg1958-W. Sharshov1904½-½
5.Huib Middelhoven1925-T. Kohlbeck18680-1
6.Wim de Boer1914-M. van Veen18561-0
7.Sereyo Bekkink1834-A. Smit18611-0
8.Machiel Moes1742-J. v.d. Knaap18351-0
19051897-

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Joris Moes op maandag 5 november 2012 om 00:01

Ik moest om 17h weg voor een andere afspraak. Van 7 vd 8 partijen heb ik het einde nog meegemaakt. De laatste informatie over de partij van Wim heb ik van derden te horen gekregen.

Dank voor de complimenten allebei.


Gepost door Marcel Springorum op zondag 4 november 2012 om 23:38

Mooi verslag. Een doorsnee lezer vraagt zich wel af hoe het komt dat zo'n gedetailleerd verslag geproduceerd kan worden door iemand die deze dag verhinderd was. Ofwel wat betekent 'niet beschikbaar om te spelen'.


Gepost door Jesper de Boer op zondag 4 november 2012 om 18:16

Leuk verslag Joris. Ik zal opmaak en indi uitslagen nog toevoegen.



Contact | Formaliteiten