Kalender:
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
Jonge honden pakken zege in Rotterdam

Gepost door Joris Moes op zondag 17 februari 2013 om 20:49

Zaterdag 16 februari 2013 hervatte het KNSB-seizoen 2012-2013. ZSC-2 moest uit naar Rotterdam en kreeg direct met wat afmeldingen te maken. We moesten aantreden zonder onze topscoorders Machiel (4½ uit 5), Hein (3½ uit 4) en Robert (2½ uit 5) tegen een team dat dit seizoen gemiddeld 100 ratingpunten per bord meer meebracht. Helaas lukte het om slechts één invaller te regelen (waarvoor veel dank Jaron), zodat wij met zeven man tegen RSR Ivoren Toren 2 aantraden.

De voorbereiding verliep voor de rest ook niet zonder horten en stoten. Wim stond een uur te vroeg bij de verzamelplaats, waarna hij weer terug naar huis ging. Toen hij een uur later weer naar de BOKO wilde gaan rijden, bleek de navigatie op hol geslagen. Enkele minuten te laat, kwam hij als vijfde aan bij het denksportcentrum aan de Kraakstraat. Seréyo en Remco hadden besloten met eigen, dan wel openbaar, vervoer naar Rotterdam te gaan.

Ditmaal kwamen we ruim op tijd aan op de bestemming. De zaal was echter nog niet open en toen we eenmaal binnen waren, bleek dat de kachel de vorige avond ook niet aangezet was. De ronde begon dan ook met enkele trillende spelers en enkele spelers in winterjassen.

Na een uur spelen leek het een zware dag te worden. Jaron had al snel onhandig gespeeld en zijn stukken stonden zodanig onderontwikkeld dat hij een stuk moest geven voor een sterk pionnencentrum. Toen hij in de afwikkeling naar het eindspel nog een pion verloor, moest hij zijn tegenstander feliciteren. Niet veel later ging ook ik de bietenbrug op. Waar ik eindelijk dacht een redelijke stelling bereikt te hebben, miste ik een 1-ply-diepe zet, waarna ik eigenlijk wel op kon geven. Dat deed ik niet, maar enkele zetten later werd ik met een mooie matcombinatie inclusief torenoffer gedwongen op te geven. Een achterstand van 3-0 was het gevolg. Ook Seréyo stond op dat moment erg passief.

De jonge honden van het team speelden zaterdag op bord 3 en 6. Remco speelde op oude vertrouwde manier met een pionnenmars vol op de aanval. Aanval is de beste verdediging moet Remco gedacht hebben, want hij mocht redelijk snel na de 3-0 de 3-1 noteren.

De stelling van Wim was nog veel agressiever. Met meer open dan gesloten lijnen op t bord hield Wim zijn hoofd cool en wist hij met een mooie combinatie zijn kwaliteit voorsprong om te zetten in volledige winst. Tekenend voor de stelling was het moment dat Wim kort rokeerde, terwijl zowel de g- als de f-lijn open waren.

Huib speelde in een Skandinaviër met wit een duidelijk plan. Na een tegengestelde rokade stormden de pionnen naar voren. Hoe Huib deze partij naar zich toegetrokken heeft, is mij niet bekend, maar in de analyse werd er veelvuldig succesvol en ook minder succesvol geofferd. De stand was door deze overwinning echter wel gelijkgetrokken tot 3-3.

Alleen Ben en Seréyo waren nog bezig. Ben had een stelling die beide kanten niet meer konden verliezen. De vergelijking met het bordspel Halma werd veelvuldig gemaakt. Deze stelling werd nog wel een uurtje of 2 doorgespeeld, maar uiteindelijk werd toch de vrede gesloten.

Seréyo had vlak voor de tijdnoodfase met een onnauwkeurigheid twee pionnen verloren. Hij kreeg er echter wel wat initiatief voor terug. Dit initiatief buitte hij prachtig uit. Waar iedereen dacht dat hij remise ging houden met eeuwig schaak, manoeuvreerde hij zijn paard zo, dat hij met een toren-offer de dame won. De enige pion van de tegenstander die nog gevaarlijk kon worden, werd onschadelijk gemaakt en het punt en de 4½-3½ overwinning konden worden genoteerd. De pracht van het einde van deze partij werd benadrukt door de wedstrijdleider die aan mij vroeg: "Mag er geapplaudisseerd worden als de partij is afgelopen?".

Dankzij de overwinningen van de jonge honden Wim, Remco, Séreyo en Huib en de remise van Ben werden weer twee belangrijke matchpunten binnengehaald. We stegen daarmee met zeven matchpunten naar de derde plek in de klasse 3E. We staan echter maar drie matchpunten voor op de degradatiestreep, met twee lastige wedstrijden voor de boeg. Helemaal zeker zijn we dus nog niet, zeker aangezien in deze klasse alles kan gebeuren, maar we hebben een hele grote stap in de goede richting gezet. Ik ben in ieder geval erg trots op mijn team!

Volgende ronde zullen er weer invallers nodig zijn, dus als mensen zich geroepen voelen, laat het weten! De volgende wedstrijd is uit bij Santpoort op zaterdag 9 maart.

Persoonlijke uitslagen ronde 6 van seizoen 2012-2013, zaterdag 16 februari 2013:

RSR Ivoren Toren 2-ZSC-Saende 2
1.P.J.H. Tromp2003-Joris Moes19641-0
2.M.M.W. Fung1922-Onbekend14001-0
3.P. Batenburg2036-Remco van der Meer19510-1
4.A.C. Beljaars2078-Sereyo Bekkink18840-1
5.A. Iliopoulos1917-Ben van den Bergh1869½-½
6.P. Torczynski2064-Wim de Boer19240-1
7.J. Klijn1893-Huib Middelhoven19030-1
8.W. Sparreboom1896-Jaron Rosegg17531-0
19761831-

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten