Kalender:
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
3-6Interne maandag competitie ronde 36
Corus, ronde 4: GM Nikolic zwaait lof toe

Gepost door André Breedveld op dinsdag 23 januari 2001 om 00:10

De reisvariant die Carmen en ik deze keer kozen is niet voor herhaling vatbaar. Het kostte drie kwartier om met de bus vanuit Krommenie bij Beverwijk station te komen. Sight seeing Assendelft. Onderweg reed de buschauffeur ook nog een geparkeerde auto aan, bij wijze van toegift.Vanaf Beverwijk zat ik naast Ed de Saegher. Hij maakte me attent op de Kosakoff variant."Elke zet is een nieuwtje" Het deed me goed de Chinezen weer te mogen begroeten. Stille jongens maar onderschat ze niet. Twee speelden in mijn groep vandaag tegen elkaar aan het eerste bord.

Vanmorgen wilde ik me eindelijk eens goed op een partij gaan voorbereiden. Met zwart tegen vader Piket en dan weet je precies hoe laat het is: eerst 1 d4 en dan 2 Lg5, zo speelt íe het al z'n hele leven. Hans raadde me 1...e6 aan, maar bij nader inzien wilde ik gewoon vertrouwen op mijn standaard antwoord 1...d5. De luidsprekers op volle sterkte als eerbetoon aan Black Sabbath (laat het onze clubkampioen maar niet horen want die is popmuziek naar eigen zeggen "ontgroeid") en internet ingeschakeld op www.chesslab.com/PositionSearch.html, waarlijk een briljante site voor de serieuze student. Ik voer de zetten 1 d4 d5 2 Lg5 in en binnen enkele seconden kan ik tientallen partijen vanuit die stelling bestuderen. Dat spaart tijdens de partij in Wijk aan Zee alvast heel wat energie uit. Maar ik heb even niet aan vrouwlief Carmen gedacht, die mijn diepzinnige gepeins al snel onderbreekt. Dat is waar ook, wij zouden de eenden nog gaan voeren. Op vijf minuten van ons huis ligt het natuurgebied de Ham en daar hebben zich momenteel honderden luidruchtig kwakende Kwikken, Kwekken en Kwakken verzameld, die wel raad weten met onze broodkruimels van bakker Brakenhof. 's middags heb ik toch nog enige baat bij mijn korte studie en vindt zelfs even de tijd om een bezoekje te brengen aan Carmen, die als deelneemster aan groep 9 ( net als Ries) een prachtig plaatsje heeft gekregen op het rustige balkon vanwaar je een mooi zicht hebt op de speelzaal.Vandaag heeft Carmen opnieuw gewonnen en het doet me veel deugd dat ze, zeker met wit, duidelijk progressie boekt. Met drie uit vier behoort ze tot de best scorende Zaankanters. Ook nog heel even een blik gericht op de grootmeesters, die onder het strenge toezicht van Cor Roet weer enorm veel strijd leveren. Natuurlijk gaat mij speciale aandacht uit naar Vassily, die vrij monter oogt na de dramatische nederlaag een dag eerder. Die partij heeft nog een staartje gekregen. De publieksprijs van de vorige dag is,ondanks het advies van de commentatoren Hort en Jongsma om te gaan voor Kasparov, toegekend aan Kramnik. Dit wekte vervolgens de woede van de Champ. Niet vanwege het mislopen van f500,00 denken wij zo, maar omdat de ex blijkbaar enorm veel prestige en belang verbindt aan de keuze van het volk. Dat bleek vorig jaar ook al, toen hij uit onvrede zelfs de traditionele slotmaaltijd aan zijn neus voorbij liet gaan. Ik vind het toch wel voor Garry pleiten. Vassily speelt tegen Morozevich, die onlangs door zijn "zekere punt" Loek van Wely een enorme knoeier is genoemd. Het zit Loek niet helemaal lekker dat hij keer op keer een gewonnen positie bereikt en dan weer in een duivelse combinatie trapt.Maar wel een knoeier die de vierde plaats op de wereldranglijst inneemt, zoals Jan Westrate, terug in de auto, fijntjes opmerkte. Onze zwaarmoedige held uit de Oekraine liet het vandaag gelukkig "nicht anbrennen".

Joop Piket en ik speelden een fantastische en loodzware partij, die ongeveer even lang duurde als die tussen zoon Jeroen en Adams. Ja het was hard werken vandaag voor de familie uit Leiderdorp. Nu al voel ik dat het een van de partijen is die ik altijd zal koesteren en gek genoeg zijn dat bijna allemaal remispartijen en veelal gespeeld in Wijk aan Zee: de remise tegen Hans ( zie jubileumboek),de remise jaren geleden tegen Henk Happel en ook een overwinning, op Perez Garcia in Heemskerk, die mij de Noordhollandse schaaktitel bezorgde. Eerdaags zal ik de partij op onze site publiceren. Er was veel publieke belangstelling en dat streelt mijn ijdelheid. Onder de toeschouwers bevond zich ook GM Pedrag Nikolic, die ploeggenoot is van de heer Piket in Oegstgeest ( eerste klasse KNSB)Uiteraard kan Carmen ook met deze crack lezen en schrijven. Carmen ging een gesprek met Pedrag aan en die vertelde dat hij dit jaar te zwak was voor de grootmeestergroep a en te sterk voor groep b. Hij was vol lof over mijn verdediging en nu komt 'ie, hij zei letterlijk "je vriend speelt veel beter dan de vorige ronden" Hieruit blijkt dat deze wereldtopper de partijen van A. Breedveld op de voet volgt!! Geen zet van mij kan ontsnappen aan zijn arendsogen. Hierop vroeg Carmen of hij er misschien wat voor voelde om tegen "haar vriend" een partijtje te spelen. "Nee liever niet" sprak de grootmeester "ik kan niet zo goed tegen mijn verlies!".

De partij eindigde in remise en hierdoor bezit ik nu een vol punt bij een -2 score. Morgen zal ik wel wit hebben en dan staat er voor mij veel op het spel. Ik hoop op een relatief gunstige loting. Bij winst houd ik nog enig uitzicht op een dragelijke score. Maar toegegeven, het is erg zwaar om elke dag tegen een op papier sterkere tegenstander te moeten spelen.

Tenslotte nog wat resultaten opgetekend. Hans speelde remise tegen de welbekende Rost van Tonningen, Martin won vrij vlot en Peter Holscher schijnt ook uitzichten op winst te hebben. Het gaat de routinier uit de kop van Noord Holland voor de wind, zoveel is wel duidelijk. Het was ook een goede dag voor Ron, die meestal opteert voor een puntendeling maar vandaag het zoet van de overwinning mocht proeven. Heel verrassend vond ik het verlies van Ries, die ik op 9 uit 9 had ingeschat. Vojo en Toon voegden weer een remise aan hun score toe. Maar de grote Zaanse ster is momenteel Jan Westrate, die opnieuw uithaalde en de magistrale score van vier uit vier heeft in groep 5. De tegenstander van dinsdag bood op voorhand al remise aan. Hij komt uit Sneek en wil graag een extra rustdag. Maar uiteraard wimpelde Jan dit aanbod af: hij ruikt bloed. Hoe het ons verder vergaat in het koude en winderige kustoord verneemt u morgen!

Groepr1r2r3r4r5r6r7r8r9TotaalPlaats
André BreedveldReserve00½½1
Hans Galjé1A½½1½
Peter Holscher1B01102
Ben v.d. Bergh2B00101
Tim Havelaar2E½½½1
Martin Oudejans3C0½01
Henk v.d. Eng5A10½1
Ron Swart5B1½½13
Pim Hoff5C0½1½2
Jan Weststrate5D11114
Vojo Zelovic5F½½½½2
Toon Karhof7F½½½½2
Jan Michel8C½101
Piet Prast8D½001
Ries van Raaphorst9A11½0
Carmen Schut9B11013

 

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten