Corus ronde 5 1/2: rustdag en analyse
Gepost door André Breedveld op woensdag 24 januari 2001 om 19:13
*Update: de partij is nu ook na te spelen via de partijensectie, de webmaster.* Een ervaren rot als uw verslaggever weet dat het essentieel is de rustdag heel goed te besteden. Jezelf moed inspreken voor de laatste, allesbeslissende, partijen, eventuele wonden likken,veel rusten, leuke dingen doen ( geld uitgeven)Anatoli Karpov gaat altijd op stap om zijn postzegelsverzameling aan te vullen. Hij is bezitter van een van de grootste verzamelingen ter wereld. In die zin is "ronde 5 1/2"niet zonder betekenis. De rustdag maakt deel uit van het toernooi en staat er niet los van. Carmen en ik zijn vanmiddag wat gaan winkelen in Zaandam, brachten een bezoekje aan de revaliderende Galje en gaan vanavond Italiaans eten. "Ik zie soms helemaal nietssss meer" sprak de gepeinigde schaakmakker. Berusting en zelfverwijt. Ik probeerde hem tevergeefs wat op te beuren door het schilderen van enig perspectief "als je nou nog even 4 uit 4 scoort..." Hans is een meester in doemdenken, hetgeen maar weer eens bleek uit zijn rappe antwoord "man, ik ben al blij als ik me weet te handhaven". Vervolgens gingen we samen met de aangeschoten schaaktijger naar Blokker, om hem te adviseren bij de aanschaf van een strijkplank. Hans: "die koop ik om mijn toekomstige tegenstanders mee op hun kop te meppen". Dat klonk al weer wat beter.
( Planloos. Met de controle over het centrum en de dichtgeschoven damevleugel was er niets tegen het krachtige g5. Zwart kan de loper op g6 plaatsen en na Kh7 de toren naar de koningsvleugel overbrengen. Het plan om tot e5 te komen raakt kant noch wal)
( Een leerzame misser. Ik liet Lh4 na omdat ik na 22 Lg3 in de veronderstelling was dat loperruil ongunstig is voor zwart omdat het een uitwisseling van de goede tegen de slechte raadsheer betekent. Maar dat element is hier van ondergeschikte waarde. Waar het hier draait is het element 'ruimte' Zwart bezet minder terrein en de gouden regel is dan dat afruil gunstig is. De partij met minder ruimte is gebaat bij minder stukken. We zullen zien dat straks de loper van h2 ijzersterk wordt)
( Die zit. Let op de indirecte aanval op de witte koning en de mogelijkheid een schaak met schaak op te heffen. Is hiervoor een naam in de wereld van probleemschaak? De Corren moeten het antwoord kunnen geven)
41 Tg2
( Hier dacht ik ongeveer twintig minuten na. Ik was eerst 41...Dg6 van plan, maar zag tijdig dat dan volgt 42 Th5 Kh5 43 Th2 Lh4 44 Dg6 met een gewonnen eindspel voor wit. Ik realiseerde dat het subtieler moet. Mijn zet beoordeelde Joop Piket als "het enige", maar Tc7 verdient toch ook nog wel enige aandacht!)
( Dit is de eigenlijke pointe van het hele zwarte concept. Ik vind het leuk dat ik er in slaagde het tijdens de partij ver van te voren te kunnen visualiseren. Heel vaak komt zoiets niet voor met al die kortsluitingen in mijn grote knar)
met remise. Carmen was nog even in paniek geraakt "wat doe je nou, je geeft een pion weg!"Voor vele schakers is dit een mooie les en Frank heeft er in zijn voordracht ook op gewezen. Alles draait om de aktiviteit van de koning. Als wit de pion neemt is die koning afgesneden en loopt de zwarte koning richting b pion) |