Ronde 2: Voer voor de autoriteiten
Gepost door Joris Moes op zaterdag 10 september 2016 om 11:51
Op een steenworp afstand van de deze dagen meest besproken wijk van Nederland vond vrijdagavond de tweede ronde van de interne competitie plaats. Aangezien schaken oorlog is, rijst de vraag wat de autoriteiten kunnen leren van de schaakpartijen in de Boko. De spelers toonden verschillende strategieën om de problemen het hoofd te bieden. 1 Zet de tegenstander vanaf het begin onder druk Wellicht zijn de autoriteiten hier wat laat mee, maar Sjaak liet zien hoe je van begin af aan de tegenstander onder druk zet. De pionnen van Sjaak gingen resoluut naar voren, wat uiteindelijk een overwinning opleverde tegen Ahmet. 2 Zet de tegenaanval in De partij tussen Gerard en Martin was een klassiek geval van tegengesteld rokeren. Offers met matdreigingen werden in gedachten al uitgevoerd, maar uiteindelijk werd de vrede getekend. 3 Bestrijd de tegenstander met eigen middelen Edwin besloot tegen Dennis voor de degelijkheid te gaan, waar Dennis bekend om staat. Die degelijkheid hield hij echter niet de hele partij vol, want een dubbel stukoffer om remise af te dwingen, bleek niet correct. Daarmee heeft de voorzitter nu al net zoveel interne nederlagen als in het hele vorige seizoen. 4 Geef wat weg voor het initiatief Erik gaf op zet twee al een pion cadeau in mijn eigen partij. In ruil daarvoor kreeg hij wel veel initiatief. Na een hectische tijdnoodfase bleef er een goede stelling voor Erik over. Zet 37 van wit was echter te enthousiast, waarna de witte koning binnen enkele zetten mat werd gezet. 5 Bouw een blokkade in het centrum De opening van Hein leek wat mislukt met een geïsoleerde vrijpion in het centrum. De blokkade bleek echter niet echt kwetsbaar, maar juist vervelend. Uiteindelijk bleek de confrontatie tussen de laatste twee clubkampioenen voor de vijfde keer op rij in remise te eindigen. 6 Combineer verschillende tactieken Evert combineerde zowel de dubbelpion van Hein als het agressieve spel van Sjaak. Machiels positie kende echter weinig zwaktes en uiteindelijk leverde dat voor hem een overwinning op. 7 Zorg dat de tegenstander niet in het voordeel komt De partij tussen Mels en Dirk-Willem bleek nooit echt uit balans en de vrede werd dan ook halverwege de avond getekend.
Voor al deze tactieken gelden ook nog drie universele regels: 1 Onderschat nooit de kansen van de tegenstander De partij tussen André en René leek op een gelijkspel uit te draaien, aangezien beide spelers enkel nog zware stukken en pionnen op het bord hadden staan. René hoopte echter op meer en kreeg verrassenderwijs het deksel op de neus. 2 Grijp je kansen Frank en Ben waren als eerste klaar en het resultaat (remise) leek een rustige partij aan te geven. Al snel bleek echter dat Frank kansen gemist had en er meer voor hem had ingezeten. 3 Sla toe op de momenten dat het moet De partij tussen Wim en Albert begon rustig, maar toen Wim druk begon te zetten, kostte dat Albert een kwaliteit. Toen hij even later een vol stuk in de aanbieding deed, was het pleit beslecht.
Hopelijk behoren de problemen in Poelenburg snel tot het verleden en zien we de komende interne rondes weer veel spektakel!
|