Kalender:
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
ZSC-Saende 2 - Witte Paard 1  5 -3

Gepost door Ben van den Bergh op dinsdag 19 september 2017 om 20:51

Verslag, sterk geinspireerd door dat van het Witte Paard.

Het tweede van ZSC-Saende start opnieuw met een overwinning op het  eerste van het Witte Paard. 

De aftrap tegen het eerste van het Witte Paard  heeft ons wederom veel plezier gebracht. Was de overwinning vorig seizoen  verrassend maar verdiend, ditmaal was er helemaal niets op af te dingen en was het zelfs volgens de verwachting van onze teamleider(Ben, ondergetekende), ondanks het feit dat we met een invaller speelden.

Dit mede doordat we nu ons team met Dennis, Yuri en Erik versterkt hadden ten opzichte van vorig jaar.

De tegenstander van onze invaller Dirk-Willem had een soort van Weense variant van het Damegambiet op het bord gebracht. Daarbij geeft zwart zijn zwartveldige loper voor het paard op c3. Als compensatie heb je dan doorgaans controle over veld e4 of een potentiële vrijpion op c4. Reden waarom  Dirk -Willem gerust remise mocht aanbieden. 

              ½ - ½ 

We kwamen zelfs op achterstand  toen Ben een openingsfout maakte , waarna zijn tegenstander via één van zijn specialiteiten ('early queen-sortie' op de damevleugel) er in slaagde om Ben zelfs tot nadenken te dwingen. Toen Ben eindelijk in een gelijke stelling een paard op d4 kreeg, ging hij ten onterecht op winst spelen en gaf een stuk weg. 

               ½ - 1 ½

De verbazing was groot toen die achterstand na afloop van de partij van Evert Blees  nog steeds op de borden stond. Hij was na een gelukte Ben-Oni (waarin hij de breekzet e4-e5 deed) immers al snel een kwaliteit en een pion voor geraakt. En daarbij waren de dames ook al geruild. Maar met toren en paard slaagde zijn tegenstander erin tegenspel tegen de witte koning te creëren en dat leek op enig moment zelfs in ondekbaar mat te resulteren. Wit vond echter nog een verdedigingszet (die goed bleek te werken) en beide spelers waren dik tevreden met remise.

              1 - 2

De gelijkmaker kwam dan toch op het bord toen een stukoffer van Paul van Haastert tegen Huib  geheel uit de hand gelopen was.
Het was een offer bij gebrek aan beter, anders had Huib zijn tegenstander langzaam weggedrukt. De gedachte  dat de witte koning toch wel ergens mat moest gaan bleek een illusie. Gelukkig dus niets van dat alles: Huib verdedigde als een ware Tigran Petrosjan,  kon de dames ruilen en in het eindspel ondanks de tijdnood rustig het initiatief overnemen.

              2 -2 

Aan de  borden 5 en 8 zag het er bij beide ZSC-ers inmiddels ook al lang  goed uit en aan de topborden werd deze virtuele voorsprong geconsolideerd.

Dennis (bord1) had na de ruil van een  paard op f6 tegen de zwartveldige loper  geen nadeel van de dubbelpion.

Toen Erik Lust aan bord8 na een prima partij ook nog eens het sterke Lc5 speelde, kon Dennis met een gerust hart  remise aannemen.

              2 ½ - 2 ½

Veteraan Jan Brink, tegenstander van Robert Boes, had in een jacht op de zwarte koning het nodige materiaal gestopt maar kreeg daar alleen een paar pionnen en een handvol schaakjes voor. Toen de zwarte koning een veilig oord had gevonden waren het de resterende zwarte stukken die de witte koning onder vuur mochten nemen. Hetgeen wel aan Robert is toevertrouwd.

              3 ½ – 2 ½

Erik Lust had na een redelijk succesvolle Londen opening een zogenaamde 'twee-resultatenstelling'. Met alleen zware stukken en ongelijke lopers was winst voor beiden mogelijk doordat de zwarte pionnen net iets makkelijker aan te vallen waren. Toen zwart die

afdoende kon verdedigen kwam Jan Rot gelukkig op de onzalige gedachte om zijn g-pion naar voren te gooien. En daarbij in een vlijmscherpe counter lopend waarbij de zwartveldige zwarte loper bij afwezigheid van zijn witte collega tot held kon uitgroeien. Mat kon nog afgewend worden maar in het eindspel was de zwarte a-pion niet meer af te stoppen. Hierbij moest Erik nog wel enige technische problemen oplossen, maar dat deed hij gedecideerd. (proficiat met je eerste overwinning in het 2e!)

              4 ½ - 2 ½

Daarmee was de wedstrijd beslist en mocht de tegenstander van Yuri inmiddels in zijn handen knijpen met een zetherhaling. Aanvankelijk had hij de actievere stukken maar Yuri liet zich niet verleiden tot verzwakkende pionzetten rond zijn koning. Tegen beter weten in deed Chris vervolgens f5 maar daar hadden de witte stukken beduidend meer plezier van. Een afwikkeling naar een kansloos eindspel kon nog met enig kunst- en vliegwerk voorkomen worden maar wit kon met een eenvoudige zetherhaling een plusremise binnenharken!

              5 - 3

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Yuri Eijk op woensdag 20 september 2017 om 07:19

Ben, bedankt voor het veslag.



Contact | Formaliteiten