Kalender:
24-5Vrijdag Ronde 34
27-5Maandag Ronde 36
27-5Jeugd: Training en Ronde 32
31-5Vrijdag Ronde 35
3-6Maandag Ronde 37
3-6Jeugd: Training en Ronde 33
7-6Vrijdag Ronde 36
10-6Tweede Pinksterdag, geen schaken
14-6Vrijdag Ronde 37
17-6Maandag Ronde 38
HWP Haarlem 3 - ZSC-Saende 2

Gepost door Yuri Eijk op dinsdag 18 september 2018 om 21:04

Het tweede team is het seizoen prima gestart met een 3-5 overwinning op het 3e team van HWP Haarlem. Er waren heel wat appjes en mailtjes nodig maar we waren dan toch met z’n achten keurig op tijd in het Carlton Hotel om aan te treden voor de openingswedstrijd van het seizoen. Een prachtige speellocatie met als enig nadeel de afstand van bord naar bar. Je dacht wel 2x na voordat je wat te drinken aanbood.

Heel opmerkelijk was het feit dat spelers nogal geneigd waren om de klok behorende bij het naastgelegen bord in te drukken. Bij mij gebeurde dit meerdere keren wat me overigens niet slecht uitkwam, ik had mijn tijd harder nodig dan mijn tegenstander. Het zijn toch steeds 30 seconden die je gratis meepakt. De arbiter vertelde mij dat de zettenteller al jaren niet meer gebruikt wordt door voorvallen zoals deze. Toen de arbiter de laatste keer getuige was zette hij een Rubiks kubus vlak voor mijn klok opdat Huibs tegenstander hopelijk geattendeerd zou worden op het feit dat de klok niet bij zijn bord hoorde. Er was echter maar 1 Rubiks kubus aanwezig zodat het voorval zich nog een paar keer herhaalde op andere borden.

De overwinning kwam niet zo soepel tot stand zoals je had mogen verwachten op basis van ons ratingoverwicht (gemiddeld een plus van 100 punten per bord). Snel ging het wel want om 4 uur stonden we alweer gezellig met z’n allen buiten om nog wat straaltjes van het najaarszonnetje mee te pakken. Dan nu maar even over de partijen:

Remco kon het helaas niet bolwerken. Nadat hij zichzelf vrijwillig met een dubbelpion in het centrum had opgezadeld vergat hij een thematisch ruil en moest hij in z’n achteruit. Behalve zijn koning dan, die had de belangrijke taak een pion te verdedigen. Toen er tot overmaat van ramp ook nog een kwaliteit verloren ging moest hij de strijd staken. Remco tegen mij over zijn partij tijdens de nazit in de Fabriek :”Jij deed de goede zet niet en ik de slechte zet wel”

Willem trok de stand weer gelijk. Na een rustige partijopzet in een van zijn kenmerkende systeempjes leek de partij redelijk in evenwicht. Het was echter allemaal niet zo eenvoudig want Willem kon zijn tegenstander tot …g5 dwingen wat onherstelbare schade betekende voor zijn pionnenschild rondom de koning. Onze penningmeester maakte er daadkrachtig gebruik van.

Ikzelf speelde niet zo best. Wellicht kwam dit door de voorbereiding die op het laatste moment gewijzigd werd doordat Erik Lust een vrije ronde toebedeeld had gekregen in de interne van de vorige avond. Mijn tegenstander koos met wit voor een onschuldige variant en ik had na 8 zetten met zwart al een gewenste centrumbreak kunnen uitvoeren wat mij zeer comfortabel spel zou hebben opgeleverd. Door nog een aantal wat mindere zetten kreeg mijn tegenstander een droomstelling en ik stond na een zet of 17 ouderwets aangeharkt. Gelukkig probeerde mijn tegenstander er (mijns inziens) te vroeg doorheen te gaan waardoor ik wat stukken kon ruilen. Na nog een paar onnauwkeurigheden van zijn kant kon ik de stelling in evenwicht brengen maar was er niets meer om voor te spelen. Met beide een koning, twee lopers en een f-, g- en h-pion werd de vrede getekend. Over de gehele partij gezien een meevaller.

Huib toonde zich een waardig kopman door ons op voorsprong te zetten. In een thematisch stelling met een Isolani voor wit nam zijn tegenstander de ongelukkig beslissing zijn paard op a7 te posteren. Dit was niet direct verliezend maar het kwam er wel op neer dat hij eigenlijk met een stuk minder speelde. De tactiek werkte enige momenten later op de andere vleugel in Huibs voordeel en kon onze Bourgondiër de partij beslissen door een bekend stikmatmotief.

Robert had vorig jaar een geweldig seizoen en nu ging hij eigenlijk gewoon weer door met winnen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet volledig door Robert zelf werd afgedwongen. Zijn jeugdige opponent speelde vanaf het begin supersnel en wist Roberts tamme openingsopzet ter discussie te stellen. Zwart had meer ruimte en een sterk initiatief. Hij bleef echter (te) snel spelen en Robert kreeg beslissend een stuk cadeau. Zijn tegenstander moest de strijd staken met 1 uur 40(!) op de klok. Meevaller nummer 2.

Lourens over zijn partij: “Ik speelde een Siciliaan waarbij mijn tegenstander met 2.c3 de partij onder controle probeerde te houden. Hierdoor kreeg ik vrij rap gelijkspel en miste helaas op de 18e zet een achteraf vrij eenvoudige winst. Hierna nog wel een klein plusje maar niet genoeg voor de winst.”

Tot slot waren er dan nog twee remises van Machiel en Evert. Machiel bestreed een gambiet met een gambiet waarin de dames vrij snel geruild werden. Zijn tegenstander wist een aardig initiatief te ontwikkelen en Machiel moest goed opletten om niet onder de voet gelopen te worden. Onze jongste speler (we worden oud mannen) hield keurig stand en kan tevreden zijn met een half punt.

Tot slot Evert over zijn partij: “Na 1.d4 Pf6 al snel van de gebaande paden afgeweken met 2. Pc3. Na een rustige opening met een duidelijk ruimtevoordeel voor wit op de damevleugel volgde de overgang naar een middenspel waarin wit het loperpaar in handen had. Het plan van wit was duidelijk: A-lijn openen, met toren en dame binnendringen, zwakke pion op c6 winnen, promoveren en zo de partij winnen. Althans, dat was het plan. Dame en toren vielen inderdaad binnen maar de pion op c6 bleek niet te winnen. Nadat enkele stukken werden geruild resteerde voor beide spelers een stelling met dame, zes pionnen en lopers van ongelijke kleur. Zwart probeerde het nog even maar moest berusten in een gelijkwaardige stellig en bood remise aan. Gezien de stand heb ik dat aanbod snel geaccepteerd.”

Wim, Huib bedankt voor het rijden. Remco bedankt voor het invallen, uh, ik bedoel fijn dat je je bij ons team hebt aangesloten. Volgende wedstrijd op 6 oktober tegen BSG3. Ik zou maar vroeg komen want het wordt volle bak in Boko met 3 teams van ZSC-Saende!

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Hein Middelhoven op woensdag 19 september 2018 om 23:22

Leuk om te lezen Yuri, volgende partij pak je het punt!


Gepost door Huib Middelhoven op woensdag 19 september 2018 om 23:14

Dank voor het verslag, Yuri!


Gepost door Robert Boes op dinsdag 18 september 2018 om 21:30

Leuk verslag, Yuri!Contact | Formaliteiten