Kalender:
28-6JP Bokaal / Rapid Ronde 2
1-7Maandag Ronde 40
1-7Jeugd: Training en Ronde 36
5-7JP Bokaal / Rapid Ronde 3
8-7Vakantie, vrij schaken
12-7JP Bokaal / Rapid Ronde 4
15-7Vakantie, vrij schaken
19-7JP Bokaal / Rapid Ronde 5
22-7Vakantie, vrij schaken
26-7Vrij Schaken
Drukbezochte avond

Gepost door Erik van Nassau op zaterdag 13 oktober 2018 om 01:28

Het was een drukke avond vrijdag 12 oktober, er werden maar liefst 17 partijen gespeeld, dit kwam doordat zowel het 1ste van de NHSB (8 partijen) & onze bekerhelden (4 partijen) mochten spelen, hiernaast waren er nog 5 partijen in de 6de ronde van de interne competitie.

Er had na 5 rondes al een kleine schifting plaatsgevonden waarin de favorieten boven kwamen drijven, in ronde 6 maakte ze het allemaal waar waardoor ook de laatste verrassingen van het seizoen (Mels & Rene) op hun plek gezet werden.

De topper van de avond was de partij tussen Jan-Bart & Rene. Rene heeft een uitstekende start van het seizoen waardoor hij zich in de top 2 geknokt had. Jan-Bart had van de favorieten de beste start, vandaar de 1ste plek. Tijdens de partij leek er lang niets aan de hand, een licht plusje voor Rene (wit) misschien maar in een stelling met een dichtgeschoven pionnenketen in het midden en met alle stukken op het bord is het lastig beoordelen. Rond zet 20 werden de eerste breekzetten gedaan en niet lang daarna kwamen de eerste (half) open lijnen in de stelling. Jan-Bart maakte hier gelijk gebruik met een kwaliteitsoffer op f3, na afloop gaf hij toe dat het enigsinds speculatief was maar Rene bezweek onder druk. Er was opzich niet veel aan de hand voor Rene ware het niet dat hij mat ging.

De volgende topper was Hein die mocht het met wit opnemen tegen de sterk spelende Mels. Mels pakte vroeg in de partij een vergiftigde pion op b2 met zijn dame en liet zich duidelijk niet intimideren door het feit dat hij tegen Hein speelde, na elke zet werd vol bravoure de klok ingedrukt. In het middenspel bleek wel dat Hein het onder controle had en ondanks een pion achter eigenlijk altijd wel goed stond. Zelfs in het eindspel stond Mels de pion nog voor maar zijn loper was dusdanig slecht en het paard van Hein zo goed dat Hein dit keurig wist af te maken. Dat schaken vol emotie zit bleek wel uit de reactie van Mels die duidelijk baalde van het verlies en een paar minuten nodig had om te af te koelen.

De laatste echte favoriet die speelde is natuurlijk Dennis (Frank speelde in de beker). Het ging tegen Eric Bark in het begin gelijk op en rond zet 20 werd een stelling bereikt met voor beide spelers een loperpaar, torenpaar, koningspaar & 7 pionnen. Dennis (zwart) leek hier langzaam een plusje op te bouwen doordat hij de enige open lijn in handen had. Eric kwam hierdoor erg passief te staan en tijdens de analyse bleek dat hij een doorbraak op de damevleugel had moeten creeren, dit had hij echter gemist waardoor Dennis via zijn open lijn kon binnenkomen. Toen de torens op de 2de rij stonden wist Dennis zich te weerhouden om voor pionwinst te gaan en met een sterke zet de partij te beslissen.

Dat de favorieten elkaar in de gaten houden blijkt ook wel uit het feit dat er opvallend veel interesse is voor de uitslagen van elkaars partijen. Het belooft een spannend seizoen te worden!

De andere 2 partijen waren die tussen Erik van Nassau & Merijn en Albert & Sjaak. Erik wist met de witte stukken al vrij vroeg een pion te winnen en waar Merijn met een beetje bluf duidelijk op zoek was naar compensatie verloor hij hier alleen maar meer materiaal en was de partij daarna al vrij snel beslist.

Albert en Sjaak gingen wel over de 40 zetten en Sjaak (zwart) stond in het middenspel uitstekend, hij stond een pion voor maar belangrijker was dat al zijn stukken zeer actief stonden. Uiteindelijk kreeg Sjaak een beslissende aanval met een Dg3 & Te2, met de koning van Albert op h1 en zonder pionnen. Toen het paard van Sjaak er ook nog bij kwam konden de handen geschud worden.

 

Verder mag ook nog vermeld worden dat de enige die een foutloze wedstrijd had Evert was, hij was de scheidsrechter van de avond en die verliep dan ook zonder problemen.

Ondanks weer een leuke competitie ronde waren de uitslagen van de externe teams niet goed en daar laat ik het ook maar bij ;).

 

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Dennis Rosegg op zaterdag 13 oktober 2018 om 17:13

Ja, weer een erg leuk verslag.


Gepost door Jaron Rosegg op zaterdag 13 oktober 2018 om 10:50

Dank weer voor dit leuke verslag. Heb ik toch nog wat van de avond meegekregen!Contact | Formaliteiten