Kalender:
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
3-6Interne maandag competitie ronde 36
Eerste bedwingt Wageningse berg op tandvlees

Gepost door André Breedveld op zondag 10 oktober 2004 om 13:40

Het verloren terrein heroveren, blijkt een bijzonder moeilijke opgave. In de eerste ronde ging het vlaggenschip hard onderuit tegen Paul Keres. Afgelopen zaterdag liep het opnieuw uit op billenknijpen. Toch zag teamleider Albert Toby lichtpunten. De spelers werkten hard en toonden tot in het laatste speeluur karakter. Dat was ook absoluut noodzakelijk, want het lukte niet op basis van superieur inzicht om het verschil te maken. Een beetje vreemd is dat wel. Hoewel de ratings van een aantal spelers het afgelopen seizoen zijn gekelderd , zit er naar de maatstaven van de derde klasse KNSB toch echt veel klasse in het team. Wageningen 2 had in de eerste ronde HSG 2 verrassend op een gelijk spel gehouden. Slechts twee spelers hebben een lage 2000 rating, maar zaterdag was dat nauwelijks zichtbaar op de borden. Rene Hennipman was vooraf zeer optimistisch gestemd omdat de stemming in de auto bijzonder goed was geweest. Ja, iedere strohalm wordt vastgegrepen in tijden van nood.

De wedstrijd begon dramatisch. Na een half uurtje richtte Cor van Dongen, onze rots in de branding aan bord 1, zich tot Albert met de vraag of hij toevallig wist waar het station ligt. De lust om verder te spelen (modderen) was hem vergaan. Cor had na vele minuten diepzeeduiken besloten een pionnetje te arresteren op e5. Een bok van ongekende omvang. De clubkampioen overzag geheel dat zwart met Da5 schaak zijn paard op e5 inrekende. Op dezelfde manier verloor hij al eens eerder in de opening een stuk, kortom een blinde vlek. Albert ging op zijn strepen staan en eiste dat Cor doorspeelde. Later legde de captain uit dat als je consequent goede zetten blijft doen er soms nog wel wat te halen valt. Hoe zei Tartakower dat ook al weer: “Er heeft nog nooit iemand een partij gewonnen door op te geven”. Daarbij zou een vroege achterstand het moreel van de andere spelers slopen.

Dennis speelde met zwart vlot remise en daarna bleef het wedstrijdformulier enige tijd onaangeroerd. De wedstrijd leek zich gunstig te ontwikkelen. Eric Bark, getroffen door bijzonder trieste familieomstandigheden, won na terughoudend openingsspel. Ik hoorde hem iets prevelen over de kracht van het loperpaard. Onze pet af voor Eric!! Grote klasse.

Albert kwam er met zwart niet doorheen remise. Andre Breedveld, binnengehaald als de verloren zoon, na zijn Krommenie periode en het “bonusincident”, had na het schaaktoernooi in Amsterdam afgelopen zomer, alleen nog maar geschaakt met vrouwlief Carmen. Blijkbaar een goede sparringpartner, want de invaller van Jesper de Boer won de opening maar kreeg het daarna nog even Spaans benauwd. Uiteindelijk werd toch het volle punt binnengekaapt.

Cor’s gezicht veranderde langzaam van die van een oorwurm in een pretletter. Aanvankelijk geneerde hij zich om door te spelen, maar voelde zich weer de oude toen hij een toreneindspel bereikte met twee pionnen minder. Terecht, ieder toreneindspel is remise. “Ik begon al enkele winstvarianten door te rekenen, ja, serieus!!” Het punt werd gedeeld, maar gevierd als een overwinning.

Hierna verkeerden we nog enkele uren in knagende onzekerheid. Huib Middelhoven verloor een stelling waar geen touw aan vast te knopen viel, waardoor de marge nog maar een punt was. Rene en Erik Jansen moesten nog even hard werken voor het halfje. Voor de Vissershopper was dat enigszins zuur, want op enig moment had hij zijn opponent bijna tegen de touwen. Onze jongens maakten geen fout, zodat we met een 3 ½ - 4 ½ in de pocket konden Balkanesen.

Eindelijk weer eens een positief resultaat voor het eerste. De stemming was dan ook uitbundig en heel voorzichtig werd alweer gedacht aan de terugkeer naar de tweede klasse. Maar laten we waken voor overmoed; het lek is nog steeds niet boven.

Persoonlijke uitslagen ronde 2 van seizoen 2004-2005, zaterdag 9 oktober 2004:

Wageningen 2 -ZSC-Saende 1
1.K. Stap2027-Cor van Dongen2148½-½
2.K. Scholten1966-Albert Toby2161½-½
3.E. Smaling2024-Eric Bark21510-1
4.T. Mertens1922-Dennis Rosegg2097½-½
5.F. v.d. Wall1999-André Breedveld20640-1
6.J. Verwoert1964-René Hennipman2047½-½
7.R. van Leerdam1893-Erik Janssen2043½-½
8.C. de Vos1909-Huib Middelhoven19371-0
19632081-

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten