Kalender:
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
3-6Interne maandag competitie ronde 36
corusverslag kritiek

Gepost door André Breedveld op donderdag 27 januari 2005 om 15:29

"De stukjes van André (wat een overgang!) zijn inderdaad vlot geschreven maar inhoudelijk scoren zij een dikke onvoldoende. Altijd gaat de helft van zijn verhaal over Galjé, het begint bijna homo-erotisch proza te worden. Maar waar ik me drukker om maak is dat het zo goedkoop is om af te geven op clubgenoten die geen interesse tonen voor je eigen persoontje. De arrogantie die daar van afstraalt. Alsof zij zelf altijd even loyaal zijn met de club. Ik noem een Krommenie, ik noem een Hardenberg. Een beetje denigrerend doen over het niveau van deze clubgenoten, terwijl een Kramnik echt in de lach zou schieten als hij wist waar het duo B. en G. tijdens een partij over na zou denken!". Wim Zwinkels,

Gelukkig is het maar roddel. Er spreekt enige wrevel uit het stukje. Wim afficheert zich namelijk als de vierde of vijfde categorie speler, die ik zo terecht bekritiseer. Wim, tot tweemaal toe diskwalificeer je mij door een twijfelachtige vergelijking te maken. "Wat een overgang"...  Foto's van Fred Lucas, allen genomen vlak voor of tijdens de eerste vijf minuten van een partij, een ernstige beperking, zijn naar mijn mening een herhalingsoefening en dus helemaal niet zo bijzonder. Ik verwijs iedereen graag naar de site van Fred om zelf het oordeel te vellen: een fotograaf veroordeeld tot de vierkante meter. Misschien dat Arton hier zijn commentaar wil geven. Maar als jij opgewonden raakt van een handpalm, god beware me, mag ik dat toch wel van Gallie? Hoeveel waarde moet ik hechten aan jouw label "goedkoop"? Ik vind het bijzonder "goedkoop" en clichématig om een schaakster erotisch af te beelden. Donner chargeerde expres toen hij schreef dat vrouwen niet kunnen schaken. Een feministe reageerde woedend: "Straks beweert hij nog dat negers niet kunnen schaken". Donner: "Mevrouw heeft het niet begrepen. Negers kunnen wel schaken, maar negerinnen niet". Intussen weten we dat de tijden zijn veranderd en Judith Polgar absolute wereldtop is. Blijkbaar is zij niet meer interessant sinds zij een zoontje heeft gebaard en vallen fotografen voor de "charmes"van de akelig magere Kosteniuk. Waarom? Omdat bladen betalen voor sex en niet voor de genialiteit van Polgar. Het eerste verkoopt namelijk, het tweede niet. Voor Judith gaat geen sterveling door weer en wind naar de boulevard. Zij verbood Jan Timman tijdens haar huwelijk in Hongarije een foto te maken voor het blad New in Chess. Anders kon hij vertrekken. Publiekelijk wil zij alleen schaakster zijn, haar privé situatie hoort er buiten te blijven. Heel verstandig m.i. omdat een schaakster het risico loopt, met al die mannen als Huib en Wim, alleen nog maar te worden beoordeeld op zaken die niets te maken hebben met schaakkunde.Wim schrijft uiteraard niet dat Zhukova in "de lach zou schieten", die autoriteit koppelt hij vanzelfsprekend aan een man. Wim heeft namelijk nog nooit een partij nagespeeld van Zhukova en is blijven hangen bij haar rondingen en wulpse handpalmen. Wat ik wel uitstekende schaakfoto's vind? De serie van een ontluisterde, woedende Kasparov als hij na een nederlaag de Bloemenmarkt op wandelt. Zijn ogen vol ongeloof, als hij ontdekt dat Karpov tijdens hun WK match een geweldige bok heeft geschoten. De aankomst van Bobby Fischer bij de speelhal in Reykjavik, toen iedereen de hoop had opgegeven op een tweekamp. Zie hoe het publiek de schaakgod aangaapt in eindeloze bewondering, prachtig!! Schaken en emoties vormen een perfecte combinatie. Schaken en goedkope erotiek, ... , die heeft het niet begrepen. De emoties van Hans zijn van duizendmaal meer waarde, maar leg dat maar eens uit aan abonnees op de Leesmap.

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik wel eens overdrijf, maar dat is een stijlfiguur. De reactie van Dirk Willem is hier goed. Schrijven is schrappen en voor dat laatste ontbreekt de tijd. Maar daarmee wil ik niets afdoen aan mijn kritiek op de Hoffen, de Van der Engen, de Van der Berghen, de Grondsma's in ons schaakwereldje. Wim je mag het noemen zoals je wilt, maar vergeet dat het voortkomt uit arrogantie. De redenen: Het ziekelijke narcisme dat alles kapot maakt, dus bijvoorbeeld ook veroorzaakt dat ik geen leuke verhalen krijg aangereikt voor de site en zelf overal achteraan moet lopen, dat men te beroerd is een partijtje in te leveren voor mijn artikel over Corus in de Matiak, het naargeestige gebrek aan belangstelling voor clubgenoten die niet in het eigen pulletje nestelen en elkaar naar de mond praten, niet even informeren of je terug een lift nodig hebt naar Zaandam en je gewoon laten staan, nooit vragen of je misschien even samen naar de  partij wilt kijken. Het is voor alles alleen maar consumeren en nooit delen. Henk symboliseert dat met zijn irritante gewoonte van de hand op zijn notatieboekje, zodat de tegenstander nog even moet gissen welke briljante zet hij nu weer om de oren krijgt.

Helaas staat onze voorzitter nog steeds niet op scherp en geeft hij, net als voorganger Tijdeman, geen enkel signaal af dat hij begrijpt, dat de consequente onwil om te delen en een bijdrage aan de clubcultuur te geven, een ernstig probleem vormt. Het feit dat we nog steeds in het vreselijke Boko spelen, geen besloten verenigingscultuur hebben en om twaalf uur samen hokken in het fietsenhok, is  volgens mij de belangrijkste oorzaak dat de ooit zo gezellige vereniging op sociaal niveau achteruit holt (en niet omdat er elders "zoveel" te doen is). Dat gossipen van jullie vond vroeger plaats tot diep in de nacht plaats aan de bar, anderen analyseerden tegelijkertijd tot in de kleine uurtjes of speelden snelschaak. Wim, je slaat door als je schrijft over loyaliteit (Hardenberg, Krommenie). Mag ik je erop wijzen dat wij gewoon clublid zijn gebleven. Ik ben enkele jaren geleden verhuisd naar Krommenie en woonde ongeveer naast de speelzaal van de club waar mijn broer speelt en ik op dinsdagavond meedeed aan de interne. Mag ik soms er voor kiezen ook voor een andere vereniging loyaal te zijn? Dat wil toch niet zeggen dat ik niet langer loyaal ben aan ZSC Saende. Jouw argument slaat dus nergens op. Voor alle duidelijkheid: als Krommenie terug komt in de Promotieklasse en wordt versterkt met Chris de Saegher heb ik toegezegd er weer te gaan spelen in het eerste. Carmen en ik waarderen de gezelligheid en kameraadschap bij Krommenie. KNSB of Onderbond is mij om het even. Wat arrogant? Met heel veel onderbonders kan ik heel goed door een deur. Jou vind ik ook een toffe peer!

Ten slotte moet je de wereldkampioen van stal halen om het spel van Hans en mij te hekelen. Daar spreekt veel waardering uit.Weer geef je Zhukova met haar betoverende glimlach het nakijken. Kijk Wim, hier kan je een les uit trekken: ik stel mij kwetsbaar op. Want ikzelf, helemaal ik alleen, bekritiseer het spelniveau van spelers van jouw speelsterkte. Ik Wim neem de verantwoordelijkheid daarvoor en kan daarop worden aangevallen. Jij echter hebt een grootheid uit Rusland nodig om het spel van Gallie en mij belachelijk te maken. Je gebruikt Vladimir Kramnik om je achter te verschuilen en ons "fictief"te laten uitlachen (nota bene en voor de goede orde: Hans vond mijn stukje nogal grof!) Ga alleen de polemiek aan als je kwetsbaar durft te zijn, blijkbaar kan je de hitte van de keuken niet verdragen op dit punt. Misschien haal je daarbij ook nog eens de verkeerde speler van stal. Jaren geleden zei Kramnik in een interview dat maandelijks door zijn trainersstaf 10.000 partijen worden geselecteerd, die hij vervolgens doorspeelt op zoek naar interessante ideeën. Beste Wim, wedden dat daar de komende maand de volgende partij tussen zit waar Vladimir om lacht, vanwege de vreugde die zij hem schenkt, en waarvan alle vierde en vijfde categorie spelers heel veel van kunnen opsteken! Gisteren gespeeld in Wijk aan Zee tegen Theo Slisser, jarenlang hoofdklasse ervaring. Ik heb wit.

1. Pf3 (De Kramnik opening) Pf6 2 c4 g6 3. Pc3 Lg7 4 e4 00 5 d4 c6 (Ooit behandeld in een New in Chess jaarboek, bedoeling 6.Le2 d5. Na 6 e5 Pe8 gaat zwart tegen het centrum spelen met d6) 6 Ld3 (xe4) d6 7h3! (Met de loper op d3 moet Lg4 worden voorkomen. Vladimir zal hier een notitie van maken) e5 8 d5 Pa6 (Misschien is Ph5 beter, xf4) 9 g4 Pc5 (Dit plan is minder sterk omdat punt e4 dankzij de loper op c2 beter is beschermd. Hierdoor wordt wit, in tegenstelling tot stellingen met de loper op e2, niet verplicht tot zetten als Dc2 of Pd2) 10 Lc2 a5 11 Lg5 Dc7 (Vladimir en ik kennen de les van John Nunn. In dergelijke stellingen, met een pion op d6, nooit te vroeg positie kiezen voor de zwarte dame. Die staat misschien beter op e7, b6 of a5) 12.Qd2 Bd7 13.0-0-0 Ne8 14.Rdg1 (Op ons niveau wordt niet absoluut maar relatief gedacht over de waarde van stukken) f6 15.Be3 cxd5 16.Nxd5 Qd8 17.Qe2 (Dit hadden Tigran Petrosian of Aaron Nimzowitsch hier ook gespeeld, profylaxe) Rc8 18.Kb1 (Opnieuw) Be6 19.h4 (Niet gericht op een koningsaanval, maar het inperken van de zwarte loper) Bxd5 (Dit lijkt me niet goed, zwart kan maar beter niets doen) 20.exd5! e4 21.Nd4 Qe7 22.h5 Qe5 23.h6! Bh8 24.Qd2 f5 25.gxf5 Rxf5 26.f4 Qf6 27.Bd1! (Goede zetten Wim combineren aanval en verdediging.Dc1 is erg matig, na Nd3. Na ruilen dreigt Tc4:) 28.Nxf5 Qxf5 29.Bg4(Overzien in tijdnood) Qf6 30.Bxc8 Nxb2 31.Bd4 (Een Breedveld gaat zijn koning niet onnodig vermoeien en offert liever zijn raadsheer op) Qxd4 32.Qxd4 Bxd4 33.Be6+ Kf8 34.f5 (Kan Vladimir ook wel waarderen) g5 35.Rxg5 Nf6 36.c5!  (Snelheid, zo gaat het moderne spel in de hogere regionen tegenwoordig) Nc4 37.c6 bxc6 38.dxc6 Na3+ 39.Kc1 Nb5 (Helaas Wim, Le3 wint iets, maar verliest meer) 40.Rg7 Be3+ 41.Kd1 1 - 0

Tot morgen met meer nieuws over Hans die gisteren verloor, maar nog wel uitzicht heeft op een vette cheque van 15 Euro. Verder Rene, die het huiswerk gaat beoordelen dat Albert op de rustdag heeft moeten maken na zijn vijfde ei op rij. Nog eentje erbij en we doen er een doosje omheen. En beste Wim, maak van je hart geen moordkuil hoor! Ik bied je een rubriek aan in de Matiak waar je alle vrijheid hebt om mij hard aan te pakken. Je staat dan op de loonlijst en bent meteen opgenomen in het Ziekenfonds!

 

 

 

  

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten